Arkitera.com Yenilendi, Peki Sizin Fikir ve Düşünceleriniz Neler?

15 Haziran 2011 tarihinde Arkitera.com yenilendi. Arkitera.com'un yenileme çalışmaları sürerken tasarıma yön verecek bir anket düzenleyip görüş ve önerilerinizi aldık.

http://anket.arkitera.net/index.php?sid=42691 adresindeki ankete 2 günde toplam 112 kişi katıldı. Ankete hala oy vermek isteyenlere açık.

Ankette ilk olarak katılımcılara yaşları soruluyor. Buna göre ankete en fazla katılım 26 – 35 yaş arasından olmuş. 17-25 yaş arası %41 oranında ankete ilgi gösterirken, 46 yaş ve üstü katılan hiç kimse olmamış…

Ankete en fazla %58 oranında mimarlar arasında katılım olurken, onları öğrenciler ve diğer mimarlık disiplinlerinden katılımcılar izliyor.

Arkitera.com’u kaç senedir takip ediyorsunuz? Sorusuna en çok verilen cevap ise 4 – 7 yıl arası olmuş.

Ankette sorulan 4. soru ise Arkitera.com’un hangi sıklıkla takip edildiğiyle ilgili. %45 oranında katılımcı siteyi her gün takip ettiğini belirtmiş. %8 oranıyla en az verilen cevap ise haftada bir olmuş.

Peki katılımcılar acaba Arkitera.com’u neden ziyaret ediyor? %77 oranında verilen cevap ise güncel haberleri okumak olurken, bunu %67 ile etkinlik ve yarışmalardan haberdar olmak ve %65 ile güncel projeleri incelemek yanıtları izlemiş.

Acaba ankete katılanlar Arkitera.com’da hangi bölümleri en çok ziyaret ediyor? Cevapların oranları birbirlerine oldukça yakın. %67 ile haber, %63 ile yarışma, %61 ile proje ve %54 ile yarışma projesi en popüler bölümler… Arkiteracom’un yeni açılan bölümü Görüş ise %14 ile en düşük orana sahip.

Son iki soruda en popüler cevap olan haberlere dair bir başka soru ise Arkitera.com’da nasıl haberler okunması istendiğiyle alakalı. Türkiye’nin mimarlık yayını olan Arkitera.com’da en çok okunmak istenen haber türü %87 ile mimarlıkla ilgili olanlar, bu türü %71 ile kentle ilgili haberler ve %57 ile disiplinlerarası haberler takip ediyor.

Ankete katılanların yarısı Arkitera.com’un yeni yüzünü beğenmediğini ifade ederken, %12’lik paydayı kararsızlar oluşturuyor.

Arkitera.com’un yeni yüzüyle ilgili en çok beğenilen özellik ise kullanıcıların profil sayfasına sahip olması olurken sosyal paylaşım olanağı ve etiket sistemi onu sırasıyla izliyor.

Arkitera.com’un yeni yüzü hakkındaki genel düşüncelerinizi belirtmeleri istenen katılımcılardan sadece 12 kişi yorum yapmak istememiş. Yorumlar arasından birkaçı ise şöyle:

– Profil sayfası çok daha kullanışlı hala gelmiş, ancak yavaş yavaş açılıyor olması biraz sıkıcı, haberler arasında hızlı bir geçiş olması çok daha eğlenceli olacaktır. Eski haline göre çok daha güzel

– Özellikle projeleri incelemek için büyük hale geldiğinde, eski görünümü tercih etmekteyim ayrıca yarışma ödül alan projelerde yine eski görünümü tercih etmekteyim

– Site arayüz değişikliklerine çok sıcak bakan bir insan değilim. Alıştığım formatın değişmesi beni siteden soğutuyor.

– Eski tasarımın kullanımı daha pratik idi. Bu tasarımda foruma ulaşmak için, forumun nerede olduğunu aradım hala bulamadım..

– Başlıklar çok büyük olmuş. Grafik dil sadeleşmiş Ancak bu sadeleşme siteyi daha amatör bir site görünümüne sokmuş. Eski karmaşık yapı daha iyiydi.

– Eski yüzüne göre daha merak uyandırıcı, görsel olarak daha zengin.

– Sade, fakat bölümlerin konumları kafa karıştırıcı.

– Daha ferah ve okunaklı.

– Daha etkin, daha interaktif.

– Bu hali pek pratik olmamış. Eski kullanım şekillerine müdahale etmeden tasarımı değiştirmeniz tercih ederdim. Aslında hiç değişmemesini daha çok tercih ederim.

– Her zaman yenilenmek iyidir. Eskisi de güzeldi, ama bu yenilik güzel olmuş.

– Gayet iyi olmuş.

– Galiba bir alışma süreci yaşayacağız her zamanki gibi. Eski sayfada her şey yerli yerindeydi gibi geliyor insana bakalım alışacağız artık. Teşekkürler…

– Daha okunur ve anlaşılır bir site haline gelmiş.

– Zaman içerisinde daha da geleceğine inanıyorum. değişim sürmeli.

– Başarılı, kapsamlı, başarılarınız devamını dilerim.

– Daha kullanışlı olmuş.

– Arkitera.com’dan fazla bağımsız bir halde gibi geldi..

– Eski yüzün kasveti yerine bu şekilde daha açık ve minimal bir yüz beni çok mutlu etti.

– Daha interaktif bir yapı ortaya çıkmş. Arayüzde oldukça başarılı ve anlaşılırlık yüksek.

– Her şeyden önce elinize sağlık. Yeniliğe ihtiyacı vardı Arkitera’nın. Benim görüğüm şu yönde: Layout tam olarak oturmamış. Menü çok nitelikli görünmüyor. Arkitera’nın belirgin fontu varken menülerde kullanılan fontlar çok sıradan.

– Daha derli toplu olduğunu ifade etmek isterim.

Anketin son sorusu ise katılımcıların Arkitera.com için önericekleri yeni bölümlerin neler olduğuna dair. Bu soruya ise sadece 3 kişi cevap vermemiş. Yapılan önerilerden bazıları ise şöyle:

– Mimari ve projeleri hakkında İstanbul ve ilçe belediyeleri ile röportajlar olmalı.

– Uluslarası okullardan haberler, onların etkinlikleriyle ilgili haberler hoş olabilir. Orada okuyan Türklerle işbirliği yapılabilir.

– Daha çok farklı tasarım dallarından haberler, projeler, isimler görebilmek.

– Mimarlık Fakülteleri ile ilgili ayrılı bilgi veren bir bölüm olabilir.

– Mimarlık ve kent ile ilgili sergi ve açılışlarının haberleri.

– Öğrencilerin kendi yazılarını gönderebilecekleri bir bölüm olabilir. Teşvik edilebilir.

– Uygulama projeleri ile ilgili detaylar.

– Ben yeni bölüm değil, yeni bir dergi önereceğim. Bence artık Arkitera bir mimarlık dergisi çıkarmalı ve dergi, hem mimarlara (profesyonellere), hem öğencilere, hem de akademisyenlere hitap etmeli.

– Sanat.

– Şehir bölge planlama okuyorum ve yeterli derecede paylaşım olmuyor. Olanlarda mimarlık adı altında kayboluyor. Şehir ve bölge planlama bölümü olmasını çok isterim. İçerisinde öğrenci projeleri, kamu projeleri, büro projeleri bölümü olabilir.

– Bölümler yeterli.

– Ekolojik mimarlıkla alakalı bir bölüm açılabilir.

– Yarışma sonuç paftalarının daha yüksek çözünürlükte paylaşıması ve daha okunabilir olmaları.

– Mimarı ofislerle ilgili çalışanlardan yorumlar.

– Arkitera’da her şey süper 😉

– Eğitim ve alt başlık olarak bu konuda üniversitelere veya kategorilere ayrılmış bölümler bulunabilir.

– Daha çok güncel proje takibi, ihalelerle ilgili bilgiler.

– Bol bol yeni proje. Yeşil mimarı için ayrı alan ve daha çok farklı disiplerlerden (grafik, En. Tas. vs.), yarışma ilanları.

– Restorasyon için ayrı bir bölüm açılabilir.

– İstatistiklere bakarsanız sanal ortamda 2000’lerden sonra en çok takip edilen şey videolar bence tüm uygun bölümleriniz için video kayıtları video haberler koymalısınız.

– Forum bölümü yeni bir yüzle eklenebilir ayrıca kişilerin proje yayınlamasını kolaylaştıracak izleyici olduğu kadar katılımcı olabileceği düzenlemeler yapılabilir..

– Resim/heykel/sinema gibi başka disiplenlerden mimarlıkla ilintili çalışan sanatçılarla söyleşiler olabilir.

– İçerik yeterince kuvvetli. Bir tek şu var ki romantik bir istek olarak “Mimarazzi”nin Arkitera altında yeniden işlev kazanması inanılmaz bir kazanç olacaktır fakat çok ciddi de bir yük getirecektir.

Siz de görüş ve önerilerinizi bize bildirebilirsiniz….

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın