Ahşap Öğelerin Hakim Olduğu Spor Salonu

Fransa'nın Bischwiller kentindeki bir okul için Urbane Kultur tarafından tasarlanan spor salonu, ahşabın sadeliğini çağdaş mimari ile buluşturuyor.

Fotoğraflar: Jean Baptiste Dorner

Proje basit, sade ve çağdaş bir mimari yaklaşım ile şekilleniyor. Bina, bölgenin genel kompozisyonuna özenle yerleştirilmiş temel hacimlerden oluşuyor. Çift beton duvardan oluşan alçak bir taban üzerine kurulu spor tesisinde soyunma odaları, depolama alanları ve teknik odaları bulunuyor.

Spor salonunun ahşap hacmi, cephedeki ağır etkiyi azaltmak için dört bir tarafta içe doğru çekilmiş. Kuzey ve güney cepheler boyunca yaratılan üstü kapalı bölümler sayesinde, bisiklet park alanları ve avluda antrenman saatini bekleyen öğrenciler için korunaklı bir alan sağlanıyor.

Cam ile şeffaflık etkisi kazandırılan cepheler, projedeki iç-dış ilişkisini güçlendiriyor . Kuzey ve güney cephelerde zemine yakın kısımlar sokak ile ilişki kurarken, doğu ve batı cephelerindeki cam kullanımı iç mekana doğal aydınlatma ve gökyüzünden manzaralar sunuyor. Motorlu panjurlar güneş koruması sağlayarak yüzeylerde parlamayı önlüyor.

Tasarımda izlenen strüktürel yaklaşım, proje konsepti ile uyum gösteriyor. Binanın işlevine elverişli olan beton zemin, top oyunlarına dayanıklılık gösteriyor. Lamine ahşabın tercih edildiği yapıda, çatı yükünü eşit olarak bölüşen ve böylece kiriş yüksekliklerini optimize eden 1,20 metre aralıklı, özdeş ahşap çerçeveler kullanılmış.

 

Ağartılmış Sedir Ağacından Konut

1970’lerden Kalma Konutların Ortasında Ahşap Bir Apartman

Etiketler

Bir yanıt yazın