Ağartılmış Sedir Ağacından Konut

Brooklyn, New York merkezli mimarlık ofisi Of Could, Massachusetts'te bulunan enerji verimliliği konusunda çalışan bir inşaat şirketi olan Kent Hicks ile iş birliği yaparak çağdaş tasarım, kavramsal mimari ve sürdürülebilirlik ilkelerinin bir örneği olan konut tasarladı.

Vincent Appel tarafından tasarlanan ve Kent Hicks firması tarafından inşa edilen, Sheffield, Massachusetts’teki konut 3,600 m2’lik arazi üzerinde yer alıyor.

Massachusetts’in on beş dakika güneyindeki Great Barrington’da bulunan arazide, müşterinin ailesine ait kolonyal dönemde yapılmış 2 katlı eski bir ev yer alıyormuş.

Müşteriler, doğuda bir elma bahçesi, ahır ve at ağılı, güneyde uzun bir avlu ve bahçeler ve sulak bir alan içeren araziye eski evin gençliklerinden kalma anılarını birleştiren bir mimari ile yeniden yorumlanmasını istemişler.

Bir müteahhit ve sertifikalı pasif ev danışmanı olan Kent Hicks ile birlikte çalışan tasarım ekibi basit inşaat detayları geliştirmiş. Sertifikalı olmamasına rağmen ev, Pasif Ev Enstitüsü standartlarını karşılayacak şekilde inşa edilmiş. Yerel malzemeler kullanılarak yapılan projede mekanik sistemler ve enerji yükleri, küçük bir yere monte edilmiş güneş paneli dizisinin eklenmesiyle, karbon sıfır enerji performansı elde edilmesi sağlanmış. Projede, hava koşullarına dayanıklı, su geçirmez cila ile kaplanmış ve ağartılmış Western Red sedir levhalar kullanılmış.

Eve “yüzer” görünümünü vermek için zemin katın kenarları temelin üzerine yükselecek şekilde tasarlanmış.

Sheffield House, güney cephesinde açık plan yaşam alanı ve teras, kuzey cephesinde ise yatak odaları ve kütüphane olacak şekilde düzenlenmiş.

Yapının güneye bakan duvarı boyunca büyük sürgülü cam kapılar kullanılmış ve güneydoğu köşesinde elma bahçesine bakan geniş bir teras tasarlanmış.

New York’taki bir taş ocağından elde edilen kireçli mavi-gri taş karolar, mülk genelinde öne çıkan yumuşak malzeme paletini tamamlamak için doğuya bakan terasın zeminini kaplamış.

Dış mekan, asılı siyah bir şömine, rustik, koyu renkli ahşap bir masa ve alçak, kaba ahşap sandalyelerle tamamlanmış.

Açık plan salon, mutfak ve yemek odasına sürgülü cam bir kapıdan ulaşılıyor. Bu alanda yazın serin, kışın ise sıcak tutan cilalı beton zemin kullanılmış.

Soluk ahşap dolap, cam kapıların çerçevelerini tamamlayan iç duvar boyunca uzanacak şekilde tasarlanmış.

Evin güneyindeki 3 holden yatak odalarına ve kuzeyde kütüphaneye ulaşılıyor. Bu odalarda betonun aksine zemin beyaz meşe panolar kaplanmış; duvarlar, tavanlar ve kapılar beyaza boyanmış. Ayrıca kuzey tarafında şarap mahzeni olan bir bodrum katı tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın