30 Yıllık Yapıyı Doğal ve Atık Malzemeler ile Yenilemek

30 Yıllık Yapıyı Doğal ve Atık Malzemeler ile Yenilemek

Nori Architects, Nagoya vilayetindeki betonarme iskelete sahip, 30 yıllık Good Cycle Binası'nı güçlendirmek için sedir kütükleri, toprak sıva ve atık malzemeler kullandı.

Fotoğraflar: Jumpei Suzuki

“Son yıllarda Japonya’da orta ölçekli, üst düzey ofis alanlarına olan talep arttı ve birkaç emlak şirketi kendi ofis geliştirme projelerini başlattı. Good Cycle projesi, birçok Japon ofis binasının altında kaldığı 30 yıllık bir binayı yenileyerek bu eğilime yanıt veriyor.”

Binanın betonarme iskeletini koruyan Nori Architects, iç mekanları genişletmek için döşemelere bir dizi kesik açarak, tamamı doğal ve atık malzemeler kullanılarak yapılan yeni kaplamalar, aksesuarlar ve mobilyalar yerleştirdi.

Ana cephede, cam perde duvar kaldırılarak yerine, israfı en aza indirmek için tamamı sedir kütüklerinden yapılmış sütunlarla çerçevelenmiş ve binada yukarı doğru ilerledikçe incelen bir yığın bitki dolu balkonlar yerleştirilmiş.

Mimarlık ofisi, “Geleneksel yenileme çalışmaları genellikle iç mekan ve dış cephe ile sınırlı kalırken, bu proje sismik direnci, yapısal dayanıklılığı ve enerji verimliliğini kanıtladı,” şeklinde açıklama yapıyor.

Merdivenli ve rampalı peyzajlı bir alandan geçen giriş, duvarları kırmızımsı kahverengi toprak sıva ile kaplı çift yükseklikteki giriş holünden geçerek ışıklandırılmış ahşap bir merdivene ulaşıyor.

Yukarıdaki dört katlı ofis alanlarının tümü, yeni oluşturulan, saksılarla kaplı ve ahşap zeminlerle tamamlanmış veranda alanlarına açılıyor. En üst katta çatı açılarak, geniş bir dış terasa çıkan, basamaklı ahşap oturma alanlarına sahip bir tavan arası konferans alanı oluşturulmuş.

Proje boyunca atık malzemeler kullanılmış, toprak sıva Asanuma Corporation’ın diğer şantiyelerinden arta kalan toprak kullanılarak yapılmış ve masa tablaları oluşturmak için kırma taş ve ahşap sıva ile karıştırılmış.

“Bir bina, malzeme akışında bir geçiş noktasıdır ve bir ‘malzeme bankası’ özelliğine sahiptir. Doğal malzemeleri yapay malzemelerden ayrıştırılabilecek şekilde kullanmak, böylece sonraki kullanım olasılığını en üst düzeye çıkarmak ve sonunda onları toprağa geri döndürmek önemlidir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın