1970’lerin Brutalist Mimarisini Yeniden Yorumlamak: Salem Halk Kütüphanesi Yenilemesi

1970’lerin Brutalist Mimarisini Yeniden Yorumlamak: Salem Halk Kütüphanesi Yenilemesi

Hacker Architects , ABD'nin Oregon eyaletindeki Salem şehiri merkezinde bulunan Salem Halk Kütüphanesi'ni yeniledi. 1972'de inşa edilen orijinal beton yapı George Rockrise tarafından mimar Donald Richardson ile birlikte tasarlanmış.

Hacker Architects 1970’lerin Brutalist estetiği nedeniyle dışarıdan kale gibi görünen geniş alanlar ile sıcak, güvenli ve esnek bir alan yaratmak için Salem Halk Kütüphanesi ekibiyle işbirliği yapmış.

İçeride, personel ve ziyaretçilerin dolaşımını ve deneyimini iyileştirmek için kütüphanenin bölümlerinin yerleşimi düzenlenirken zemin katta personel alanları ve üst katlarda yaşa göre düzenlenmiş ortak alanlar ile çocuklar ve gençler için ayrılmış özel alanlar oluşturulmuş.

Salem Halk Kütüphanesi’nin şehir merkezindeki konumu, binanın yapısal esnekliğini ve bina sistemlerini modern standartlara getirmek için bir yenilemeden geçmesini gerektirmiş. 96.000 metrekarelik beton yapı 1970 yılında San Francisco’lu mimar George Rockrise tarafından Salem’li mimar Donald Richardson ile birlikte tasarlanmış ve 1972’de inşa edilmiş.

Binanın güncel koşullara uyum sağlayacak şekilde sağlamlaştırılması gerekliliği, şehir ve kütüphane idarecileri tarafından personelin ve kütüphaneye gelen halkın modası geçmiş alanlarda karşılaştıkları bazı zorunlu ekleri ele almak için nadir bir şans olarak görülmüş.

Brutalist mimarinin dünya çapında yıkım tehdidiyle karşı karşıya olduğu bir çağda, şehir yönetimi, Salem’daki beton halk kütüphanesini kurtarmayı ve onu 21. yüzyıl müdavimleri için güncel hale getirmeyi seçmiş. Kütüphane ekibiyle mimarlık ofisi arasındaki sıkı işbirliği ile, insanlar ve topluluklar arasındaki sosyal bağı zenginleştirirken hoş, güvenli ve esnek bir alan yaratmak için bir vizyon oluşturulmuş.

Tasarımın ana hedefi gün ışığını büyük, kale benzeri binanın merkezine getirerek, içe dönük bir brütalist dönem yapısını toplumu içeri davet eden aydınlık, ferah bir alana dönüştürmek olmuş. Yeni pencereler ve yeniden tasarlanan girişlerle dışarısı ile içerisi arasında bağlantılar oluşturulurken boşluklu merkezi alan ile katlar arasında dikey bağlantılar tasarlanmış.

Tasarım ekibi, ziyaretçiler için daha ferah ve tutarlı bir kütüphane deneyimi yaratmak üzere personel alanları ve kamusal alanlar, farklı yaş gruplarına hizmet veren kütüphane bölümleri gibi farklı işlevlere sahip farklı alanlar planlamış. Kütüphane personelinin çalışma alanları daha fazla verimlilik ve işlevsellik için alt kata yerleştirilmiş.

Topluluk tarafından aktif olarak kullanılan ortak alanlar için üst iki kat ayrılmış. En üst kat tamamen gençlere ve çocuklara ayrılmış. Yine bu katta farklı yaş grupları için oyun ve deneyim alanları oluşturulmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın