16’ıncı İstanbul Bienali: Pera Müzesi

16'ıncı İstanbul Bienali'nin ana mekanlarından Pera Müzesi'nde, Yedinci Kıta ve onun gerçek etkilerinden ziyade, antroposen çağın kurgusal arkeolojileri sergileniyor.

Sanam Khatibi, I dreamed I stabbed you in the eye, 2019

Pera Müzesi’ni ziyaret etmeden önce sergiye dair kısa izlenimlerimizi aşağıdan okuyabilirsiniz:

13 farklı sanatçının, bambaşka dönemlerden işlerini bir araya getiren bu ayak, kaçınılmaz ve güçlü bir bütünlük oluşturuyor. Yüzyılı aşkın bir zaman aralığında üretilmiş, farklı medyalarda, farklı sanatçıların işlerinin sahip olduğu bu kavramsal bütünlük, aslında epey geleneksel bir üslupla sergilenmelerine rağmen, müzenin 3 katına yayılmış tek bir iş/sanat hissi uyandırabiliyor zaman zaman. Bu kavramsal bütünlüğün temelinde ise, bir müze hassasiyeti ve ciddiyetinde sergilenen ancak tamamen kurgusal tarihler, uygarlıklar, coğrafyalar, arkeolojiler ve canlılar var.

Norman Daly, Llhuros Uygarlığı, 1972

Pek muhtemelen, Pera’da sergilenen en etkileyici iş, müzenin 3’üncü katında yer alan, Norman Daly’nin Llhuros Uygarlığı sergisi. Daly’nin 1960’larda üretip, ilk defa 1970’lerde Amerika ve Almanya’da sergilediği bu çalışma, tamamen kurmaca bir uygarlığın kalıntıları üzerine, şiirler, arkeolojik buluntular, bilimsel makalelerin ses kayıtları ve heykeller gibi parçalardan oluşuyor. Etnografya müzesi düzeni ve düzeyinde bir sergi sayılabilecek iş, Pera Müzesi’nin 3’üncü katının yarısını kaplıyor.

Simon Starlin, Parazit İstilası (Midye Kaplı Moore), 2019

Sunumu olmasa da hikayesi etkileyici bir diğer iş, Simon Starlin’in Parazit İstilası (Midye Kaplı Moore). Belki de, Pera sergisi içinde bienal teması ile en çok örtüşen bu çalışma, Starlin’in ürettiği Moore kopyası bir heykelin, Ontario Gölü’nün dibinde geçirdiği bir buçuk yıl ve sonrasında Art Gallery of Ontario’daki sergisinde başına gelenleri anlatan bir fotoğraf/heykel sergisi.

Ernst Haeckel, Kunstformen der Natur [Doğadaki Sanat Biçimleri] kitabından, 1899-1904

Luigi Serafini, Serafinianus El Yazması, 2013

Ernst Haeckel’in, Pera Müzesi’nin katlarına yayılan, kurgusal varlıkların anatomik temellerini inceleyen, Kunstformen der Natur için yaptığı çizimler ve ondan neredeyse yüzyıl sonra Luigi Serafini’nin ürettiği, kurgusal bir dünyanın resimli ansiklopedisi Serafinianus, metodoloji ve detay bakımından birlikte anılabilecek önemli işler.

Charles Avery, İsimsiz yerleştirme

Son olarak, üçüncü katta yer alan, Charles Avery’nin kurmaca bir ada ve onun sakinlerinin hikayelerini sergilediği yerleştirme işi, yukarıdaki örneklerin güncel ve alternatif bir versiyonu olarak görülebilir.

MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Pera Müzesi ve Büyükada’da çeşitli mekanlara yayılmış olan 16’ıncı İstanbul Bienali‘ni 10 Kasım’a kadar gezebilirsiniz. Bienal ile ilgili gelişmeleri 16. İstanbul Bienali etiketi üzerinden takip edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın