Oyun Evleri

Çocuk oyun alanları dosyasına, sade ve yaratıcılık tetikleyici işlevselliğe sahip oyun evleriyle ve oyun evi olarak nitelendirebileceğimiz yarı açık strüktürlerle devam ediyoruz.

Derlediğimiz oyun evlerinin bir kısmı ev konseptinde tasarlanmış oyun kulübeleri, bir kısmı da yarı açık, başka oyun ekipmanlarıyla da bağlantılı olan ya da follie olarak adlandırılan strüktürler. Çocuk oyun ekipmanı olarak tasarlanan bu mikro mimarlık örnekleri, çocukların yaratıcılıklarını geliştirmeye yönelik çok yönlü ince detaylara ve sadeliğin-işlevselliğin verdiği estetik görünüme sahipler.

Fantastic Village

60’lardan bir örnekle başlayalım: Fantastic Village, çocuk oyun alanı ekipmanı şirketi Creative Playthings, MoMA ve Parent’s Magazine’in 1953 yılında düzenledikleri bir yarışmanın kazanan projesi. Yarışmanın amacı, çocukların yaratıcılıklarını tetiklemek ve onlara egzersiz yaptırmaktı. Yarışmayı kazanan ressam Virginia Dortch Dorazio’nun tasarımı, üzerlerinde pencere, kapı, tırmanmak için tutma yeri gibi kullanılabilecek boşlukların yer aldığı beton oyun evlerini içeriyordu.

Kyoto Serisi – SmartPlayhouse

1960’lardan 2000’lere atlıyoruz: Barselona merkezli SmartPlayhouse, modern mimari stillerinden ve sanat akımlarından ilham alarak oyun evleri tasarlıyor. Örneğin Kyoto oyun evleri serisinde, Japon minimal mimari örneklerinden, Toyo Ito’nun Mikimoto Ginza 2 yapısını taklit etmiş.


Kyoto Serisi’nden Kyoto Junior

Hobikken Maxi’de Nordik mimariden esinlenmiş:

Stijlhaus’ta, yalnızca temel geometrik biçimlerin ve ana renklerin kullanıldığı De Stijl sanat hareketinden esinlenmiş:


Stijlhaus

“sam+pam” Oyunevi

“sam+pam”, Office of Mcfarlane Biggar’ın Kanada’nın Vancouver kentinde yapılan Pasific National Exhibition’ın etkinliklerinden Canfor’s Playhouse Challenge için tasarladığı bir oyun evi. Senede bir düzenlenen etkinlikte, Britanya Kolumbiyası’nın en iyi ahşap üreticileri ve mimarlar, çocuklar için yaratıcı oyun evleri tasarlamak üzere bir araya geliyorlar. Etkinliğin ardından da oyun evlerinin satışından elde edilen gelirler hayır kurumlarına ve sivil topluluklara veriliyor. Örneğin, 2013’te inşa edilen sam+pam oyun evinin geliri, “Child Health B.C.” çocuk hastanesine verilmiş.


“sam+pam” Oyunevi

Elysium Oyun Alanı

Elysium, Avustralya’nın Queensland kentinde Cox Rayner Architects’in tasarladığı bir oyun alanı projesi. Placemakers-Contemporary Queensland Architecture sergisi için yapılan iki tasarımdan birisi. Oyun alanı, uzmanların danışmanlığıyla, çocukların zihinlerini uyaran ve farklı derecelerde fiziksel yeteneklerini geliştirebilecek sekanslar olarak tasarlanmış. Her bir sekans, çocukları işlevi ve yapısı üzerine kafa yormaya davet eden mimari elementlerden ve peyzaj elementlerinden oluşuyor.


sekanslar


Mekan aynı zamanda, Aborjin Kültürel Mirası’nın bir parçası olan deniz kabuğu çöplüğünün (shell middens) de izlenebileceği bir manzara noktası.


Elysium Oyun Alanı

The Youth Wing for Art Education Giriş Avlusu

Ifat Finkelman ve Deborah Warschawski’nin, 2014 yılında Kudüs’teki İsrail Müzesi’nde bulunan The Youth Wing for Art Education’ın girişi için tasarladıkları, ağaç ev şeklindeki oyun strüktürü, müzenin çocuk ziyaretçilerinin oyun oynayabileceği bir mekan oluşturmasının yanı sıra, üzerinde bulunduğu zemine verilen eğimler ve çevresindeki ahşap decklerle, müzenin çehresini önemli ölçüde değiştiren bir kamusal mekan oluşturmuş. Müze avlusunu “karanlık ve hüzünlü” bir görüntüden uzaklaştırıp canlandırmış.



Follie

Huting and De Hoop tasarım ikilisinin 2006 yılında Hollanda’nın Noorderplantsoen Parkı’nda tasarladıkları follie, özel bir fonksiyona sahip değil ancak kullanışlı heykelsi bir yapı. Bölmelerinde oturulabiliyor, üzerine tırmanılabiliyor; kullanımı keşfe açık.

Etiketler

Bir yanıt yazın