Van Depremi

Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki Van Depremi bütün Türkiye'yi yasa boğdu. Dün ve bugün Türk basınına afet şu şekilde yansıdı...

25 saniyelik kabus
Hürriyet “25 saniyelik kabus” başlıklı haberiyle Van depremini duyurdu. Haber gazetede şu şekilde yerini almış,

“Merkez üssü, Van’a 30 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyü olan 7.2 şiddetindeki deprem, 25 saniye sürdü.

Saat 04.40 itibariyle en az 227 kişi öldü, 1000’e yakın kişi yaralı, 366 kişi ise enkaz altında. Kandilli Rasathanesi depremde ölü sayısının 700 ile 1000 arasında olacağı tahmininde bulundu. Binaların çoğunun kerpiç olduğu köylerde durum çok daha kötü.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu dün saat 13.41’de, merkez üssü Van’a 30 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğünde, çok şiddetli depremle sarsıldı. 25 saniye süren depremde Van, Erciş’te 80 bina 1 öğrenci yurdu ve 2 otel yıkıldı. Saat 04.40 itibariyle Erciş’te 117 ölü 740 yaralı olduğu bildirilirken, Van’da hastanelere 93 kişinin cesedi götürüldü. Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde de 1 kişi yaşamını yitirdi. 350 kişi yaralı, 366 kişinin ise enkaz altında olduğunun belirlendi. Binaların çoğunun kerpiçten olduğu köylerdeki ölü ve yaralı sayısı ise henüz belli değil. Deprem, Van’ın yanı sıra Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin, Ağrı, Iğdır, Şanlıurfa ile Ermenistan ve Irak’ın kuzeyindeki Dohuk’ta da hissedildi. Kandilli Rasathanesi ölü sayısının 700 ile 1000 arasında olacağı tahminini yaptı.”

Bu haberin devamını buradan inceleyebilirsiniz.

Kabus 7,2 ile geri döndü

Yeni Şafak gazetesi “Kabus 7,2 ile geri döndü” başlıklı haberinde depremin büyüklüğü, verdiği hasar, çevresine etkileri, afetin dünya basınına yansımaları ve Türkiye deprem kronolojisi hakkında verileri içeriyor. Haber şu şekilde yazılmış,

“Van’ın Tabanlı Köyü merkezli 7,2 büyüklüğündeki deprem 9 şiddetinde vurdu. Geniş bir bölgeyi etkileyen sarsıntıda çok sayıda bina hasar gördü, bazıları tamamen yıkıldı. Kamu binaları ve özellikle hastane binaları etkilendi. Depremin gündüz meydana gelmesi olası can kayıplarını azalttı. İlk belirlemelere göre Van’da 93, Erciş’te 45, Bitlis’te de 1 kişi öldü, 500 kişi yaralandı. Devletin anında seferber olmasıyla bölgeye yardım ekipleri ve ihtiyaç malzemeleri kısa sürede ulaştı.” 

Haberin devamını buradan okuyabilirsiniz.

Enkaz kalktıkça ölü sayısı artıyor

Vatan‘ın manşetlerinden biri ise “Enkaz kalktıkça ölü sayısı artıyor” şeklinde,

“Merkez üssü Van’ın merkeze bağlı Tabanlı Köyü olan dün saat 13.41’de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki deprem, başta Van kent merkezi ve Erciş İlçesi olmak üzere bir çok yerleşim merkezinde yüzlerce binayı yerle bir etti, bazı köyleri haritadan sildi. Bu sabaha karşı Kriz Merkezinin Van’da 100, Erciş’te 115 olarak açıkladığı ölü sayısı, enkaz kaldırma çalışmaları ilerledikçe artıyor.”

Haberin devamı ise burada.

40 Hiroşima gücünde

Akşam gazetesi depremi, “40 Hiroşima gücünde” başlıklı haberiyle gündeme taşıdı. Haberde,

“Doğu Anadolu 7.2’lik depremle sarsıldı. 40 atom bombası gücünde enerjinin açığa çıktığı depremde, birçok bina çöktü. Enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları gece boyu sürdü. Kandilli, 500 ila bin arasında can kaybı beklendiğini açıkladı.” deniyor.

Bu haberin devamını buradan inceleyebilirsiniz.

Beşir Atalay ölü sayısını açıkladı

Sabah ise sıcak gelişmelerin haberlerini vermeye devam ediyor. “Beşir Atalay ölü sayısını açıkladı” başlıklı haberinde,

“Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Van’daki depremde 239 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Daha sonra İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, depremde kaybedenlerin sayısının 264’e yükseldiğini bildirdi.” deniyor.

Devamını buradan okuyun.

Van Gölü’ kaygısı

Radikal gazetesi “Deprem sonrası “Van Gölü’ kaygısı” başlıklı haberinde Van Gölü’nden su taşması olasılığının kaygı yarattığını da bildirdi. Bu haberde,

“Van’da meydana gelen güçlü deprem, tüm dünyada yankı buldu. CNN International’ın meteoroloji uzmanı Reynolds Wolf, Van için “bölge, bu tür sismik hareketlere yabancı değil” derken, yine Pazar günü meydana gelen depremin ‘büyük’ olarak değerlendirildiğini söyledi.

Türkiye’de bundan önceki büyük depremlerin 1999 yılında meydana geldiğini ve toplam 17 bin 984 insanın ölümüne yol açtığını kaydeden CNN, yine Reynold Wolf’un “Bir kaygı da, başta Batı tarafı olmak üzere, yakın bölgelere su taşmasına neden olabilecek, Van Gölü boyunca suyun yer değişmesidir” değerlendirmesini aktardı” denmiş.

Deprem için toplanan 40 milyar TL nerde?

Gazeteport ise depremin farklı bir durumunu öne çıkarıyor ve “Deprem için toplanan 40 milyar TL nerde?” başlıklı haberinde, 

“1999’daki depremlerden sonra hükümet, deprem hasarının giderilebilmesi için tüm vatandaşlardan toplanacak bir deprem vergisi çıkartmıştı. Bu vergi kapsamında şimdiye kadar 40 milyar liraya yakın para toplandığı hesap ediliyor. Ancak bu paranın nerede kimin kontrolünde olduğuna ve nasıl kullanıldığına dair hiçbir bilgi yok.” diyor.

Haberin devamını okumak istiyorsanız, burada.

Depreme sigortasız yakalandılar

NTVMSNBC ise “Depreme sigortasız yakalandılar” başlıklı bir haber yaptı. Haberde,

“Bir çok binanın yıkıldığı Van’da evlerin sadece yüzde 8’i deprem sigortası yaptırmış durumda. Van, Türkiye’de deprem sigortası yapılan ev sayısı en düşük olan iller arasında 6. sırada.” deniyor.

Bu haberin devamını buradan inceleyebilirsiniz.

Denetimler eksik olduğu için binalar çöküyor

BBC Türkçe‘nin haberi ise oldukça düşündürücü: “Denetimler eksik olduğu için binalar çöküyor”. Haber şu şekilde,

“Van’da 250’den fazla kişinin hayatına mal olan 7,2 büyüklüğündeki deprem, bir kez daha ‘deprem değil, çürük binalar öldürüyor’ tartışmalarının gündeme gelmesine yol açtı.

1999 Marmara depreminin sonrasında zorunlu deprem sigortası uygulamasına geçildi ve yapı mevzuatları yeniden düzenlendi. Ancak bunların ne derece etkili olabildiği konusunda zaman zaman şüpheler dile getiriliyor.

Prof. Boduroğlu, bu konudaki tartışmaları BBC Türkçe’den Hüseyin Alkan’a değerlendirdi.”

Prof. Boduroğlu’nun değerlendirmelerini buradan takip edebilirsiniz.

Van’da 7,2 büyüklüğünde deprem

Zaman gazetesi ise “Van’da 7,2 büyüklüğünde deprem” başlıklı haberinde dakika dakika depreme dair tüm detayları veriyor.

Bu detayları buradan inceleyebilirsiniz.

Kızılay’dan deprem açıklaması

SoL ise afetin başka bir yönünü satırlarına taşımış, “Kızılay’dan deprem açıklaması” başlıklı haberine şu şekilde yer vermiş,

“Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar, yaşanan depremle ilgili olarak “İnşallah az hasarla atlatılır ama korkarım ki biraz fazla çıkacak” dedi.

Özellikle Van’ın içi ve Erciş’te biraz fazla hasar olduğuna dair haberler aldıklarını açıklayan Akar, “Biz Kızılay olarak ilk operasyonu başlattık. Elazığ, Muş ve Erzurum’daki merkezlerimizden yönetiyoruz” dedi.

Öte yandan Kızılay’dan yapılan yazılı açıklamada ise Ankara’daki Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi’nde bir kriz masası oluşturulduğu bildirildi”

Haberin devamı burada.

Hep Aynı Sahne

Taraf gazetesi ise Van afeti için şunu söylemiş: “Hep Aynı Sahne”. Haberde, 

“1939 Erzincan, 1966 Varto, 1975 Lice, 1976 Çaldıran, 1999 Kocaeli… Devletin ihmalkârlığının bedelini bu depremlerde yitirdiği onbinlerce canla ödeyen Türkiye, dün Van’da yine aynı acıyı, yine aynı aczi yaşadı” deniyor.

Haberin kalanı ise burada yer alıyor.

“Devlet 24 saattir Van’a ulaşamadı”

Evrensel ise BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sözlerini başlığına taşımış: “Devlet 24 saattir Van’a ulaşamadı”. Haber şu şekilde,

“Van’da 7.2 şiddetinde meydana gelen deprem ile ilgili açıklama yapan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, devletin 24 saattir Van’a ulaşamadığını belirterek, Hükümetin derhal adım atarak vatandaşlara yardımcı olması gerektiğini belirtti.”

Devamına buradan bakabilirsiniz.

İstanbul’da olası deprem hazırlığı

Star gazetesi ise olayın başka bir yönünü hatırlatıp “İstanbul’da olası deprem hazırlığı” başlıklı yazısında sorgulama yapıyor. Haber şu şekilde sayfalarda yerini alıyor,

“İstanbul, olası bir depreme karşı hazırlıklarını sürdürüyor. İstanbul’da, 932 okul, güçlendirme fizibilite çalışması kapsamına alındı, güçlendirilmesi ekonomik bulunmayan okulların yıkılıp yeniden yapılması için 316 proje hazırlandı, 48 hastane ve poliklinikte güçlendirme fizibilite çalışması yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak’ın depreme ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

İstanbul’da 58 bin 815 adet 104 milyon 853 bin 972 metrekare işin denetiminin, 268 yapı denetim kuruluşu ve 11 binin üzerinde denetim elemanınca sürdürüldüğünü belirten Bayraktar, yapı denetim kuruluşlarınca güçlendirme projesi ve imalatı denetlenen 223 yapının bulunduğunu bildirdi.

İstanbul’da olası bir deprem sonrası vatandaşı bilinçlendirme süreci üzerine İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Bayraktar, müdürlüğün, deprem öncesi ve sonrası durumlara ait projelendirmeleri organize ettiğini kaydetti.

Bayraktar, İstanbul’da yer alan kamu binaları ile kamu kullanımında yer alan alt yapıların güçlendirme çalışmaları ve İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi’nin (İSMEP) İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce yürütüldüğünü anımsattı.”

Daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz.

Van Depreminin Ardından İlk Gün

Açık Radyo, “Van Depreminin Ardından İlk Gün” başlıklı haberinde,

“Van’a gönderilecek yardımlar için ulaşım / koordinasyon numaraları ve güncellenen acil ihtiyaç listelerine ulaşmak için:

http://yalnizdegilsinvan.wordpress.com/” yazmış.

Haberin devamı ise burada.

Son olarak Cumhuriyet‘in Van depremine dair iki farklı haberine değinmek istiyoruz. 

Google’dan Van’ a özel uygulama

“Google’dan Van’ a özel uygulama” başlıklı haberde Google arama motorunun, daha önce Haiti ve Japonya depreminde yaptığı “kişi bulucu” uygulamasını Van’daki deprem için hizmete soktuğu anlatılıyor.

Devamını buradan inceleyebilirsiniz. 

Twitter’dan Van’a yardım seferberliği

Cumhuriyet‘in diğer haber başlığı ise “Twitter’dan Van’a yardım seferberliği”.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da buluşan, aralarında çok sayıda sanatçının da bulunduğu binlerce kişinin deprem bölgesine yardım çağrısı yaptığı yazıyor.

Bu haberin devamı ise burada.

Arkitera Mimarlık Merkezi olarak Van depreminde zarar gören herkese sabır diliyoruz…

Etiketler

Bir yanıt yazın