COP26 İçin Tasarlanan Sanal Pavyonda 17 Örnek Sürdürülebilir Proje Yer Alıyor

COP26 için AECOM tarafından geliştirilen sanal bir pavyon olan Build Better Now'da 17 örnek sürdürülebilir proje yer alıyor. Sergi ve etkinlik programı, iklim ve ekolojik acil duruma bir çözüm olarak binaların ve şehirlerin oynayabileceği acil rolü gözler önüne seriyor. Make Architects'in üç boyutlu enstalasyonu, doğal dünyamızı restore etmek için döngüsel bir geleceğin potansiyelini vurguluyor.

Yapılı çevre, binalar ve şehirler üzerinde iklim eylemini ilerletmek, COP26’nın odağında bulunuyor.

İklim acil durumuyla mücadele etme ve içinde yaşadığımız binaların ve şehirlerin, çevresel etkilerini sınırlama fırsatlarını gösteren çevrimiçi sanal gerçeklik sergisi “Build Better Now”, halka açıldı.

AECOM tarafından “Install Archive” ile iş birliği içinde tasarlanan sanal pavyon, ağaç tepeleri arasında ve yürüyüş yolları ile birbirine bağlanan bir dizi kubbe şeklindeki sergi alanlarına sahip. Sergi, uluslararası açık çağrı sonucu seçilen, dünyanın dört bir yanından inşa edilmiş 17 örnek sürdürülebilir projeyi sergiliyor. Build Better Now, Make Architects tarafından COP26 için tasarlanan yeni bir üç boyutlu enstalasyon ve beraberindeki filmi de içeriyor.

Yapılı çevre, dünyanın net sıfır karbon ekonomisine geçişini desteklemede merkezi bir role sahip. Küresel olarak, binalar üretilen enerjinin üçte birinden fazlasını tüketiyor ve bu durum, küresel enerjiyle ilgili karbon emisyonlarının %40’ından sorumlu. Build Better Now, iklim eylemi için küresel bir çağrı olarak hareket ediyor ve yapılı çevre endüstrisinden 100’den fazla ortak kuruluştan oluşan bir koalisyon tarafından destekleniyor.

“COP26 ile dünya, iklim değişikliğiyle mücadele etmeye hazır. Burada yapılı çevrenin oynayacağı çok önemli bir rol bulunuyor. İklim eylemini neden hızlandırmamız gerektiğini biliyoruz ve Build Better Now oraya nasıl ulaşabileceğimizi gösteriyor. Gezegendeki herkesin binalarımızda ve şehirlerimizde bir payı var. Herkesi iklim değişikliğine yönelik öncü çözümlerin küresel bir vitrini olarak Build Better Now’dan ilham almaya davet ediyorum ve geleceğin daha sürdürülebilir binaları, yerleri ve şehirlerini yaratmak için endüstriyi desteklemesini umuyorum.”
Birleşik Krallık “Yeşil Bina Konseyi” Genel Müdürü, Julie Hirigoyen

Serginin yanı sıra, Build Better Now, yapılı çevre endüstrisini ve insan ölçekli iklim çözümlerini belirlemek ve sunmak, insanların harekete geçmeleri için eğitmek ve ilham vermek için, turlar ve konuşmalar, panel tartışmaları ve diğer indirilebilir içeriklerden oluşan bir etkinlik dizisine ev sahipliği yapıyor.

Haziran 2021’de lansmanı yapılan Açık Çağrı’nın ardından, fuar için proje bulmak için titiz ve şeffaf bir seçim süreci gerçekleştirilmiş. Bölgesel ve yerel düzeyde yapılı çevre sürdürülebilirlik konuları üzerine düşünen, dünyanın dört bir yanından endüstri liderlerinden oluşan bir jüri heyeti, gezegen ve insanların yaşamları üzerinde anında olumlu etki bırakabilecek projelerden bir seçki oluşturmuş. Bu projeler hem ölçeklenebilir hem de tekrarlanabilir olup, geniş kapsamlı etkiler sunma potansiyeli sunuyor. Doğal kaynak kullanımı, iklimin azaltılması ve adaptasyonu ile doğa ve biyoçeşitlilik gibi temaları araştıran Build Better Now, dünyanın dört bir yanından en yenilikçi çözümlerden bazılarını sergileyecek.

Make Architects, sürdürülebilirlik odaklı 360 derecelik bir enstalasyon üretmek ve pavyonun içinde bir merkez görevi gören bir film tasarlamak için seçilmiş. “The Fountain of Circular Recovery”, gerçek anlamda döngüsel bir ekonomi oluşturmak için yapılı çevrede geri kazanım, yeniden kullanım ve geri dönüşüm fırsatlarını vurgulamış.

Öncü projeler arasında İsveç’te dünyanın en yüksek ahşap binalarından biri olacak bir kültür merkezi; Avustralya’da Güney Yarım Küre’deki en büyük sertifikalı Passivhaus binası; İtalya’da dijital olarak haritalanan ve %100 yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenen 100 hektarlık bir inovasyon bölgesi ve komşu binalara fazla yenilenebilir enerji sağlayan ve elektrikli otobüslere güç sağlayan Norveç’teki en büyük yeni inşa enerji-pozitif ofis binası bulunuyor.

Saz ve kamış kullanılarak üretilen bir Birleşik Krallık üniversite binasından, Endonezya’da bambu ile inşa edilmiş bir okul ve tamamen ham kilden yapılmış ilk 3D baskılı sürdürülebilir evlere kadar, ultra modern inşaat teknikleri, tarihi, geleneksel, doğal ve yerel malzemelerle mükemmel bir şekilde dengeleniyor.

Ruanda’daki bir milli parkın restore edilmesi için hükümet tarafından yürütülen bir eko-turizm girişimi ve yüksek teknolojili bir yeniden yabanlaştırma, doğayı koruyan ve zenginleştiren projeler arasında. Yerli ormanları ve sulak alanları restore etme ve yerel olarak soyu tükenmiş türlerin İskoç Dağlık Bölgesi’ndeki 100 dönümlük araziye yeniden kazandırılması, küresel olarak benzer doğa yenileme projeleri için bir şablon oluşturuyor.

Sergi, İskoçya’nın ikonik ancak ısınması zor kiralık evlerinin güçlendirilmesine yönelik hükümet tarafından finanse edilen araştırmaların yanı sıra, Brezilya’da bir gecekondu mahallesi ve Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Pakistan’da uygun fiyatlı sürdürülebilir konut çözümleri sunuyor. Ayrıca, döngüsel bir ekonomi için tasarlanmış uyarlanabilir bir çapraz lamine ahşap köprü konseptinin yanı sıra Doğu Afrika’da sürdürülebilir bir toplu kereste yapı pazarı inşa etme girişimi de sunuluyor.

“İklim değişikliğine bir çözüm olarak yapılı çevreyi öne çıkarmak için COP26 ile bir araya geliyoruz. Bu, endüstrinin bu çapta bir iklim zirvesinde şimdiye kadarki en görünür ve koordineli zirvesi. Build Better Now, bize sürdürülebilir bina uygulamalarının insanların yaşamları üzerinde nasıl olumlu bir etkisi olduğunu öğrenme fırsatı sunuyor. Dünyanın, tüm yaşam karbon ilkeleriyle inşa etmek ve yenilemek, döngüsel bir ekonomiyi benimsemek ve iklim değişikliğinin etkilerine dayanıklı, insan merkezli, sağlıklı yaşam alanları yaratmak anlamına gelen sürdürülebilir binalar yaratmak için gereken adımları dinlemesini sağlamalıyız.”
“Dünya Yeşil Bina Konseyi” CEO’su Cristina Gamboa

COP26 Yapılı Çevre Sanal Pavyonu, AECOM’daki görselleştirme ve VR ekibi, sergi tasarımcıları ve Install Archive ile işbirliği içinde tasarlanmış ve geliştirilmiş.

“Build Better Now”da Sergilenen Projeler

• The Fountain of Circular Recovery (Make Architects)

• Bridges of Laminated Timber (BoLT), Amsterdam – Hollanda (Arup, Schaffitzel, Heijmans)

• The 5 Systems Programme: Nga Kāinga Anamata, Auckland, Yeni Zelanda (Kainga Ora, Context Architects, Resilio Studio, Robert Bird Group, Holmes Fires, Aurecon, Ortus International, BRANZ)

• Heart of School, Green School Bali, Bali – Endonezya (John Hardy, PT Bambu, Heru Wijayanto, Joerg Stamm, Gadjah Mada University)

• Hope Rise, Bristol – İngiltere (ZED PODS Ltd, Bristol City Council, Avie Consulting Ltd, Vale Consulting Ltd, Below Ground Ltd)

• Favela da Paz, São Paulo – Brezilya (Favela da Paz Institute)

• Mass Timber Market, Nairobi – Kenya (BuildX Studio, Gatsby Africa, AKT II, Arup, Timberliving SA, X-LAM, Autodesk Foundation, DOEN Foundation)

• Milan Innovation District, Milano – İtalya (Lendlease, Arexpo, Canada Pension Plan Investment Board, E.ON, Carlo Ratti, Mario Cucinella Architects, Piuarch, Beema, LAND, MAD Architects, Obr, Arup, Deerns, Milan Ingegneria, J+S, Italian Department of Justice, PlusValue)

• Modulus Homes, Karaçi – Pakistan (ModulusTech, Reall Limited, Open Door Design Studio, Trellis Housing Finance Limited, ConnectHear, Spaces PK)

• Monash Woodside Building for Technology and Design, Melbourne – Avusturalya (Grimshaw, Aurecon, ASPECT Studios, BSGM, Minesco, Root Projects, Six Ideas, Bollinger Grohman)

• The Natural Capital Laboratory, İskoçya (AECOM, University of Cumbria, Lifescape Project, NatureMetrics, Emilia and Roger Leese)

• NCH2050 Homes, Nottingham – İngiltere (Melius Homes, Nottingham City Council, Focus Consultants, Studio Partington, Energiesprong UK, Nottingham Trent University, Lincoln University)

• 107 Niddrie Road, Glasgow – İskoçya (John Gilbert Architects, NBM Construction Cost Consultants, Design Engineering Workshop, Graham Drummond, WARM, CCG Construction, Glasgow University, University of Strathclyde)

• Powerhouse Brattørkaia, Trondheim – Norveç (ENTRA ASA, Snøhetta, AsplanViak, ZERO, Skanska Norway)

• Sara Cultural Centre, Skellefteå – İsveç (Skellefteå Municipality, HENT AS, White Arkitekter, Florian Kosche, TK Botnia, WSP, Incoord, Martinssons AB, Derome)

• Singita Volcanoes National Park, Ruhengeri – Ruanda (Rwandan Development Board, Singita, Milton Group LLC, GAPP Architects SA, FBW Architects and Engineers Rwanda, TRPalmer, ASA Rwanda, Seyani Brothers, Grumeti construction TZ, Milton Group LLC, Bioregional UK, Earth Systems Africa, GAPP Architects SA, Ecolution Consulting SA)

• TECLA, Massa Lombarda – İtalya (Mario Cucinella Architects, SOS – School of Sustainability, WASP – World’s Advanced Saving Project)

• University of East Anglia Enterprise Centre, Norwich – İngiltere (Architype, BDP, Morgan Sindall, Churchman Thornhill Finch)

 

Etiketler

Bir yanıt yazın