Antik Limyra Kazısında Jeofizik Araştırma

Antik Limyra kazısında jeofizik araştırma Finike'nin Saklısu köyü Zengeder civarında 1969'dan bu yana süren Limyra Antik Kent kazılarının 2013 sezon programı belirlendi.

Kazı Başkanı Dr. Martin Seyer, yaklaşık 2.5 ay sürecek çalışmalar sırasında jeofizik araştırmalar yapılacağını, Roma ve Bizans dönemine ait surların restore edileceğini açıkladı.

Kültür Bakanlığı ve Avusturya Arkeoloji Enstitüsü işbirliğiyle Limyra antik kentinde 44 yıl önce başlayan kazı çalışmaları devam ediyor. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü uzmanlarından kazı başkanı Dr. Martin Seyer, 2’nci Kazı Başkanı İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zeynep Kuban ve Konya Müzesi’nden Yaşar Yılmaz kontrolünde, 22 Temmuz pazartesi günü başlayacak çalışmalar, yaklaşık 50 kişilik ekiple sürdürülecek.

Üç boyutlu yöntem

Bu sezonki çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Seyer, 2.5 aylık dönemde jeofizik araştırmaların yanı sıra Roma ve Bizans dönemine ait surların restore edileceğini kaydetti. Arkeolojik aramalarda jeofizik araştırmaların önemine dikkat çeken Dr. Seyer, yeraltında gömülü kalıntıların yer, biçim, uzanım, derinlik özelliklerini üç boyutta veren bilimsel yöntemi kullanarak, bundan sonraki kazı çalışmalarına ışık tutacak bir proje hazırlamak istediklerini söyledi. Kentin gelişimini, kent planlamasına dair birtakım soruları bu çalışmalardan yola çıkarak çözmeyi ümit ettiklerini anlatan Dr. Seyer, kazı alanında yürütülecek teknik ve restorasyon çalışmalarının yanı sıra, Turunçova Tocak Dağı Mevkii 1200 metre yükseklikte ve Boldağ Yaylası’nda antik kalıntılar bulunması nedeniyle yüzey taraması yapılacağını söyledi. Dr. Seyer, “Bu iki bölgede ilk kez yüzey araştırması yapılarak, konumu ve yapıtlar hakkında veri elde edilecek. Limyra ve iki farklı alanda yapılacak çalışmalar, 4 Ekim’e kadar sürdürülecek” dedi. Antik kentte daha önce yapılan çalışmalarda, Likya kentlerinin ikinci sinagogunun bulunduğunu anımsatan Dr. Martin Seyer, şöyle devam etti: “Geçen yıl küçük bir bölümü kazıldı. Sinagogun çok büyük bir alanda olduğunu düşünüyoruz. Çünkü İmparator Theodosianus dönemindeki kanun gereği yeni bir sinagog yapılmamış, eski sinagog restore edilerek kullanılmış. MS 6. veya 7. yüzyılda yapıldığını düşündüğümüz sinagog, Yahudiler ve Limyra antik kenti için çok önemli bir buluntu. Bu yıl gerçekleştirilecek jeofizik araştırmalar da sinagogun bulunduğu alandan başlayacak.” Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle ‘Limyra yol hattı’ projesi hazırlandığım aktaran kazı başkanı Seyer, şunları söyledi: “Limyra antik kentinin ortasından geçen ve kazı çalışmalarının bir bütün olarak korunmasını engelleyen yolun, dışarıdan verilmesine yönelik proje hazırlandı. Projenin uygulanması halinde kent kazılarının daha sağlıklı yürümesine ve korunmasına önemli katkı sağlayacak.”

Çocukların Limyrası

Kazı başkanı Dr. Seyer, tüm bu çalışmaların dışında ikinci kazı başkanı Zeynep Kuban ve İTÜ’den gelen ekip tarafından yürütülecek organizasyonla çocuklara, üzerinde yaşadıkları tarihi mirası çeşitli atölyelerle anlatmayı hedefleyen ‘Çocukların Limyrası’ etkinliği gerçekleştirileceğini söyledi. Dr. Seyer şu bilgileri verdi: “Proje kapsamında Bağyaka ve İsmail Erol ilkokulları öğrencileri, müzeleri ve kazı alanlarını gezecek, tarihi yapıları inceleyecek ve antik dönem hakkında bilgi edinecek.”

Etiketler

Bir yanıt yazın