Rem Koolhaas: “Her kitap bir iş birliğidir”

Rem Koolhaas ve Irma Boom imzasını taşıyan "Elements Of Architecture" isimli kitap Taschen tarafından yayınlandı.

Referans mimari kitaplar arasında Rem Koolhaas’ın yapıtları olabilecek en ikonik eserler arasında. Aynı zamanda uluslararası mimarlık firması OMA’nın kurucularından olan ünlü Hollandalı mimar alanındaki en çok takdir gören ve referans verilen yayınları ile de biliniyor. Şimdi ise son eseri “Elements of Architecture”, devasa ağırlığıyla (yaklaşık dört kilo) raflardaki yerini aldı.

1978’de yayınladığı “Delirious New York”taki Büyük Elma’ya özgün bir bakışından, yazarın mimari ofisin büyümesini farklı ölçeklerdeki projeleri üzerinden incelediği 1995’de yayınladığı “S, M, L, XL” kitabına kadar ve yakın zamanda Japon Metabolizm akımına giriş yaptığı ve küratör Hans Ulrich Obrist ile beraber 2011’de yazdığı “Project Japan” kitaplarıyla Koolhaas tek bir güçlü temayı alıp onu itinayla derinlemesine inceleme konusunda bir usta. Yeni kitabında Koolhaas kendisinden de beklendiği gibi çokça beğeni kazanan 2014 Venedik Mimarlık Bienali sergisinden aldığı materyali detaylandırıp güncelleyerek yapı detayı teriminin kullanım ve anlamını derinlemesine inceliyor.

Doğrama, cephe, balkon, koridor, şömine, merdiven, yürüyen merdiven ve asansör gibi bölümlerden oluşan (Harvard Graduate School of Design’da yapılan araştırmalardan yararlanan) kitap; Venedik Mimarlık Bienali’nin yapısına eklenmiş olsa da, Stephan Trueby’den bir makale, Manfredo di Robilant ve Jeffrey Inaba’dan denemeler ve Wolfgang Tillmans’dan özel bir fotoğraf serisi gibi materyalleri de içeriyor.

Koolhaas bu kitapta Hollandalı grafik tasarımcı Irma Boom ile birlikte çalışmış. Koolhaas, kitabın lansmanında “Her kitap bir iş birliğidir,” diyor.

Koolhaas kendi makalesinde ve kitabın her bölümünde “yapının mikro ölçekte detaylarını ortaya çıkarmayı” amaçladık diye açıklıyor. Yayın, tarih boyunca her bir unsuru kökenlerinden güncel teknolojik gelişmelere kadar özenle inceleyerek, mimarinin temellerine kadar uzanıyor. 2.600 sayfa uzunluğundaki bu kitap, çekingen bir kitap olmamakla birlikte okuyucusunu, mimarinin en önemli çağdaş savunucularından birinden değerli bilgilerle ödüllendireceğe benziyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın