Plastiğe Alternatif Bitkisel Torbalar

Endonezya ve Hindistan'daki çevre dostu torbalar, çeşitli bitkiler kullanılarak üretiliyor. Ürünlerin tasarımcıları, torba parçacıklarının doğal yaşam için tehdit oluşturmadığını belirtiyor.

Biyobozunur plastikler, mikroorganizmalar aracılığıyla doğa şartlarında parçalanabilir plastikler olarak üretiliyor. Fakat biyobozunur plastikler, küçük parçalara bölündüğü halde doğada tamamen yok olmuyor. Gözle görülemeyen nanometrik boyutlardaki plastik parçacıklar, canlılar tarafından tüketiliyor.

Avani

Endonezyalı Kevin Kumala’nın girişimi Avani’nin ürettiği torba, %100 biyobozunur olmasına ek olarak okyanus canlıları tarafından yenilebiliyor. Endonezya’da yetişen cassava bitkisinin nişastasından, bitkisel yağlardan üretilen ve zehirsiz mürekkeple boyanan torba, gübre olarak geri dönüşmek üzere üretiliyor. Avani, olası bir şekilde denize karışması sonucunda canlıların suda çözünen torba parçacıklarını yemesinin güvenli olacağını belirtiyor.

Sıcak suyla karıştırıldığı anda çözünmeye başlayan torba, içilmesinin zararsız olduğu cassava çayına dönüşüyor.

Standart plastik torbaya göre iki kat daha pahalı olan torba, şimdilik restoranlar ve oteller tarafından kullanılıyor. Cassava kökünden elde edilen plastik torbanın maliyetinin ileride düşürülmesi hedefleniyor.

EnviGreen

Hindistan’da Ashwath Hegde’nin girişimi EnviGreen de aynı şekilde plastiğe alternatif olarak %100 biyobozunur ve yenmesinin zehirli olmadığı torbalar geliştiriyor. Torbalar doğal nişasta ve bitkisel yağlar kullanılarak üretiliyor. İçeriğindeki patates, mısır, muz, tapiyoka, doğal nişastalar ve bitkisel yağlar eritilerek çeşitli işlemlerden geçiriliyor.

EnviGreen’in torbaları, doğada 180 gün içinde çözünüyor ve eğer suya karışırsa çözünme süresi 1 güne iniyor. Plastik torbadan %35 daha pahalı fakat, kumaş torbadan 5 kat daha ucuz olan torbalar, yandıkları zaman çevreye zehirli gazlar yaymıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın