Mevlana Müzesi Aslına Dönüyor

Mevlânâ Müzesi’nin aslına döndürülmesi için başlattığı çalışma, olumlu sonuç verdi. Mevlânâ Celaleddin Rumi’nin türbesinin bulunduğu bölümde küçük bir mescit açıldı.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Mevlânâ Müzesi olarak resmî kayıtlarda geçen ancak aslı bir Mevlevihane olan türbenin içinde namaz kılınması gerektiğini belirtmişti. Mevlevihanelerde, semah ile birlikte namazın olması gerektiğine işaret eden Ertem, bunun için bürokratik işlemlere başlamıştı.

Mevlânâ Müzesi, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ‘tekke ve zaviyelerin kapatılması kanunu’ kapsamında kapatılmış, bir süre sonra ise taşıdığı önem dolayısı ile ‘müze’ olarak yeniden açılmıştı. Ertem, müze olarak açılması için de türbenin Vakıflar’dan alınarak, Kültür Bakanlığı’na devredildiğini hatırlattı. Bu süre zarfında da mevlevihanede sadece semah yapıldığını aktardı. Ertem, semahın namazdan ayrı olmaması gereğinden hareketle bu girişimleri başlattığını ifade etti.

Adnan Ertem, bugün müze statüsünde olan mevlevihanenin aslına kavuşması için yaptığı girişimlerden olumlu netice aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da onayı ile türbe içinde, orijinalinde de mescit olarak kullanılan ancak bugün boş olan küçük odanın yeniden mescide dönüştürülmesi sağlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın