CF Møller’den Güneş Panelleriyle Kaplı Okul Tasarımı

CF Møller'in Kopenhag sahil şeridinde tasarladığı, neredeyse tamamı mavi renkli güneş panelleriyle kaplı okul, ihtiyaç duyduğu elektriğin yarısını üretebiliyor.

CF Møller tasarımı Copenhagen International School şu an yenilenmekte olan Nordhavn Limanı’nda bulunuyor.


Fotoğraflar: Adam Mørk

Yapı bloğunu örten binlerce güneş paneli, cephesinde suda yankılar oluşturan mavi tonlarda pikselleşmiş bir desen oluşturarak, ışığı farklı açılarda yansıtacak şekilde katlanmış. Bu paneller yapının toplamda ihtiyaç duyduğu elektriğin %50’sini karşılayabiliyor.

Ekip:

Okulun eşsiz cephesi, pul benzeri bir etki yaratmak için her birisine ayrı açılar verilmiş ve yapının yıllık elektrik tüketiminin yarısından fazlasını karşılayacak 12.000 adet güneş paneli ile kaplı.

Mimarlara göre, 6.048 metrekarelik bir alanı kapsayan güneş panelleri ile proje “Danimarka’nın, güneş enerjili elektrik santrali ile entegre edilen en büyük yapılarından birisi”.

1.200 öğrenciye ev sahipliği yapan okul, yüksekliği beş ila yedi kat arasında değişen farklı ölçeklerde dört segmente ayrılmış. Bunlardan her biri, yaşları 3 ile 19 arasında değişen öğrencileri içeren, International Baccalaureate’ın dört farklı aşamasından birisine hitap ediyor.

Dört kulenin altında, okulun fuaye gibi ortak alanlarının kapladığı bir podyum bulunuyor. Bu alan ayrıca, kütüphane, performans tesisleri, yemek alanı ve kıyıya doğru geniş açıklıkları bulunan bir de spor salonunu içeriyor. Oyun alanı ise, liman manzarasından faydalanmak amacıyla zemin katın çatısında kurgulanmış.

2013’te Copenhagen International School’un tasarımını üstlenen CF Møller’in projesi, kısa süre önce Iconic Award 2017’ye layık görülmüştü. Firma geçen yıl ayrıca, okula eşlik eden “suda öğrenme” ve su sporları eğitim merkezi için düzenlenen ve üç adet yüzen sınıfı içeren yarışmayı da kazandı. Her iki proje de eskiden endüstriyel bir alan olan Nordhavn bölgesinin dönüşümünün bir parçasını şekillendiriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın