Arup’a Göre Geleceğin Yapı Malzemesi Organik Atıklar

Arup firması, yayınlamış olduğu rapor ile, muz ve patates gibi organik atıkların kentlerde yapı malzemesi olarak kullanılması ile küresel ölçekte büyük bir problem haline gelen atık sorununun çözülebileceğini öne sürüyor.

İnşaat endüstrisi, dünya üzerinde ham maddelerin en yoğun kullanıldığı sektörlerden biri. Buna karşın, şehirlerden ve kırsal yerleşmelerden toplanan organik atıklardan tuğla, izolasyon malzemesi ve bölme panoları gibi düşük maliyetli ve düşük karbon emilimli materyaller elde edilebileceği açıklanan raporda, besin değerlerini yitirmiş olan atıkların yeniden biyolojik bir döngü içine girebileceği öngörülüyor.

Yalnızca 2014 senesinde Avrupa genelindeki tarım ve ormancılık faaliyetlerinden elde edilen kırk milyon ton kuru organik atık göz önünde bulundurulduğunda, biyo-ekonominin ilerleyen yıllar için yüksek potansiyel taşıdığını söyleyebilmek mümkün. Enerji kazanımı için yakılan bir kilo atıktan 0.85 € kazanç sağlanabiliyorken aynı materyalin kilogram değeri, iç mekan kaplamaları için kullanılması ile 6 €’ya kadar çıkabiliyor.

Kendi kendini destekleyebilen, biyokompozit malzemelerden yapılmış ilk cephe paneli BioBuild’in mucidi Arup tarafından yayınlanan raporda, beş gün içinde oluşturulan mantar tuğlalar ve yalıtım için kullanılan atık patatesler gibi alternatif organik materyallerin yarattığı avantajlardan da bahsediliyor:

Yerfıstığı: Fıstık kabukları ile neme dayanıklı ve geç alev alan, pano gibi düşük maliyetli malzemeler üretilebilir.

Pirinç: Dolgu maddesi ihtiyacını azaltmak için pirinç külü çimento ile karıştırılabilir. Pirinç, aynı zamanda tahta üretiminde hammadde olarak da kullanılabilir.

Muz: Muzun meyvesi de, yaprakları da dayanıklı tekstil ürünleri için kullanılmaktadır. İçerdiği yoğun lif ile muz, ses emiciliği ve dayanıklılık konusunda kullanışlı bir atık olarak karşımıza çıkıyor.

Patates: Patateslerden alınan kabuğun temizlenerek preslenmesi ve kurutulması halinde hafif, ateşe dayanıklı, su itici ve sesi absorbe edici bir yalıtım malzemesi elde edilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın