Açık Havada Spor İçin Yeni Bir Konsept

KOMPAN'ın kamusal açık alanlar için ürettiği ürettiği ödüllü Cross Systems, çeşitli seviyelerdeki popüler aktiviteleri içeren yeni bir spor konsepti öneriyor.

Cross Systems ile basit ve kolay aktivitelerden, şekillendirilebilir, daha zor aktivitelere kadar açık havada yapılabilecek spor algısının değiştirilmesi amaçlanmış. Tasarımın merkezinde herkesin bireysel seviyesine göre ayarlanabilen egzersiz seçenekleri bulunuyor. Çalışma yoğunluğu ise zorluk seviyesini ayarlamak amacıyla vücut pozisyonunu ayarlayarak veya hafif/orta/yüksek ağırlık seçeneklerinden birisini tercih ederek belirlenebiliyor.

Şimdilik patent için beklemede olan yenilikçi sistem sayesinde açık alanda güvenli bir şekilde ağırlık çalışma imkanı da mümkün kılınmış. Bu sistemde farklı ağırlıklar, kontrollü direnç sağlayan magnetik sistem ve ağırlıkların düşmesini engelleyip aşağı inen parçaları yavaşlatan bölümler içeren düşey bir tüpün içerisinde serbestçe yukarı ve aşağı hareket edebiliyor.

European Product Design Award ve Australian Good Design Award’dan ödül sahibi Cross Systems, yenilikçi egzersiz ekipmanları öneren açık ve davetkar bir sütrüktür olarak tasarlanmış. Parkta bulunan yedi farklı iskelet ayrı ayrı veya grup çalışmaları için birleştirilebilen sütrüktürler olarak kullanılabiliyor. Standart iskeletlerdeki çeşitlilik sayesinde bunlardan bir tanesi bile kullanıcıya veya konuma yönelik ihtiyaçları giderecek kompozisyonlar oluşturmaya yetebiliyor.

Avustralya’da Cross Systems, spor ve yaşam stili tasarımı alanında ödül almıştı. Bağımsız değerlendirme panelinde yapılan yorumlar şöyle oldu:

Tasarımın mükemmelliği alanının en iyisi. KOMPAN, bu kategoride iyi tasarım için standartları belirliyor, Cross Systems olayı yeni bir seviyeye taşıdı. Bu sistemin her yönü çok iyi tasarlanmış. Bu tasarım odaklı şirketten çıkan sonuç ürün ise başka bir oyun kurucu. Avustralya’da bulunan kasabalardaki tüm parklara bunlardan bir tanesini kurabilir miyiz lütfen?

Cross Systems, küresel ölçekte ulaşılabilir durumda. Aslında her yerde çözülmesi gereken bir inaktivite sorunu bulunuyor. Dünya, toplulukları endişe verici düzeyde düşük fiziksel aktivitelere terk edilerek; hızlı kentleşme, yaşlanan toplumlar ve hareketsiz yaşam tarzı gibi zorluklarla başa çıkmaya çalışıyor. Tüm dünyada yetişkinlerin %39’undan ve gençlerin %80’inden fazlası, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen minimum fiziksel aktivite miktarını bile karşılayamıyor. Hareketsizliğe bağlı sağlık sorunlarının, bağımlılığın ve verim kaybının finansal yükü ise zaten kısıtlı olan kamu bütçesini büyük baskı altında tutuyor.

Cross Systems’in amacı insanlara bireysel veya gruplara yönelik spor aktiviteleri için erişilebilir mekanlar sunarak onları sağlıklı ve mutlu bir yaşam tarzına teşvik etmek olmuş. KOMPAN, kullanıcıları yönlendirmek ve motive etmek için egzersizleri gösteren, önerilerde bulunan ve sosyal paylaşım bölümünde kullanıcıların iletişimini sağlayan bir uygulama da geliştirmiş.

Sisteme yönelik ilk kullanıcı araştırması iyi sonuçlar vermiş. Kopenhag’da yapılan bir anket kullanıcıların %23’ünün, Cross Systems’den önce aktif spor yapmadıklarını gösteriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın