Amerika’da Sosyal Ayrışma Haritalara Taşındı

Nüfus araştırmacısı Dustin Cable tarafından oluşturulan bu haritalar Amerika'daki sosyal farklılaşmayı ortaya koyuyor.

Haritalama sistemlerindeki gelişmeler sonucunda sayısal verilerin görselleştirilmesiyle ilgili her geçen gün yeni çalışmalar ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz hafta Hollanda ve Brooklyn’deki bina envanterlerinin haritalara yansıtılarak nasıl muazzam bir görsel arşiv oluşturulduğunu sizlerle paylaşmıştık.

Şimdi yeni bir örnek ise Amerika’dan geliyor. Dünyanın pekçok yerinden aldığı göçlerle Amerika, sosyal çeşitliliğin en fazla olduğu ülke. Virginia Üniversitesi, Weldon Cooper Kamu Hizmeti Merkezi tarafından hazırlanan haritalar da bu durumu belgeler nitelikte. Amerika’da neredeyse her mahalledeki nüfusun yoğunluğunu, ırksal çeşitliliği ve coğrafi dağılımını gösteren bu haritalar 2010 nüfus sayımı verilerinden yola çıkılarak hazırlandı. Noktalama ile oluşturulan bu haritalarda 308,745,538 adet nokta kullanıldı ve Amerika’da yaşayan her bir insanı haritadaki bir nokta ifade ediyor.

Haritalarda kullanılan her renk ise farklı bir toplumu simgeliyor: Mavi renk beyazları, yeşil renk Afrika Amerikanları, kırmızı renk Asyalıları, turuncu renk Latinleri, kahverengi ise diğer halkları.

Amerika için oluşturulan bu görsel arşivin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın