Görselleştirilmiş Bilgi Deposu: İnteraktif Haritalar

Çeşitli bilgilerin görselleştirimlesi konusunda farklı yöntemler ortaya koyan interaktif haritacılık sistemleri kent envanterinin oluşturulmasına da katkı sağlıyor.

Bir haritalama sistemi olan MapBox tarafından sunulan ve herkesin kullanabildiği bir açık kaynak olan TileMill sayesinde oluşturulan interaktif haritalar muazzam bir envanter çalışması ortaya çıkarıyor.

TileMill kullanılarak oluşturulan çalışmalardan biri, bina bilgilerinin haritalara işlenmesi oldu. Bu çalışmanın ilk örnekleri Brooklyn ve Hollanda‘da görüldü. Brooklyn’de 320 binden fazla bina, Hollanda’da ise yaklaşık 10 milyon bina inşa edilme tarihlerine göre sınıflandırıldı ve ortaya muhteşem bir bilgi deposu çıktı. Kırmızıdan maviye değişen renk skalasıyla oluşturulan lejand binaların inşa edildiği tarih aralığını simgeliyor, her binanın üzerine tıklandığında ise binanın boyutu, fonksiyonu, yapım yılı gibi bilgilere erişilebiliyor. Kentin tarihi merkezleri ve yeni gelişme bölgelerini anlamayı kolaylaştıran haritalar aynı zamanda kent plancılarının işine yarayacak önemli bir veri tabanı yaratıyor.


Hollanda: http://dev.citysdk.waag.org/buildings/#52.0898,5.131,13


Brooklyn: http://bklynr.com/block-by-block-brooklyns-past-and-present/

Etiketler

1 Yorum

  • vehbi-durust says:

    Hayırlı olsun. Belediyelerimiz alanlarındaki yapıların yapılma tarihlerine göre tespitlerini yapıp haritalara aktarsalar da kentsel dönüşüme katkı sağlasalar ne yararlı olur. Böylece kabaca da olsa hangi deprem yönetmeliği hangi alanlarda uygulandı ortaya çıksa.

Bir yanıt yazın