Yarı Açık Antika Pazarı Projesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Büşra Zeynep Dalbay tarafından, MIM401 projesi kapsamında Prof. Dr. Çiğdem Polatoğlu yürütücülüğünde tasarlanan Yarı Açık Antika Pazarı Projesi.

İstanbul’un değerli kıyılarından biri olan Haliç kıyısında tasarladığımız projede Haliç’in ticari işlevi dışında sanatsal yönünü güçlendirmek hedeflenmiştir. Yarı Açık Pazar Alanı hem Antika Pazarı olarak kullanılmakta hem de pazarın olmadığı günler proje dahilinde tasarlanan yerel sanatçılara destek olan Sanat Atölyesi’nde yapılan çalışmaların sergilenebildiği Açık Hava Sanat Galerisi olarak değerlendirilmektedir. Böylece alanda karma işlevli bir yapı oluşturulmuş, ticari ve sanatsal merkez olarak Haliç’e kentsel ölçekte katkı sağlamıştır.

Yapılan analizler sonucunda arazi iki ana kotta kullanılmıştır. Yarı Açık Pazar Alanı, kapalı dükkanlar ve yönetim birimi cadde kotunda tutulurken, restoran, sanat atölyesi ve rekreasyon alanları kıyı kotuna yerleştirilmiştir. Aynı zamanda Yarı Açık Pazar alanında seyir terası da tasarlanarak manzarayı kullanmak istenilmiştir. Arazinin cadde kotunda kuzey doğu cephesinde açık otopark, servis avlusu ve kapalı otopark giriş-çıkış rampası yerleştirilmiştir. Danışma, revir, zabıta gibi bölümlerin bulunduğu birim ise kapalı dükkanlar gibi cadde kotunda girişe yakın tutulmuştur.

Yarı Açık Antika Pazarı’nda Y çelik kolonlar ve düzlemsel çelik makas kirişler kullanılarak geniş açıklık geçilmiştir. Antika Pazarı ve yönetim birimi çelik taşıyıcılara sahipken, kapalı dükkanlar, restoran, sanat atölyesi ve kapalı otopark betonarme sistemle tasarlanmıştır. Çatıda sandviç panel kullanılmıştır.

Rekreasyon alanlarında yeşilin önemi vurgulanarak açık hava sineması belli bir oturma platformu tasarlanmadan yeşil alanda serbest olarak düşünülmüştür. İki kotu birbirine bağlamak için ise hem kotlar arası geçiş imkanı hem de oturma mekanları sağlayan kent mobilyası tasarlanmıştır. Pandemi şartları da düşünülerek çocuk oyun alanı, klasik oyuncaklar yerine tamamıyla yere çizili oyunların olduğu bir alan olarak tasarlanmış ve çocukların temasını en aza indirgemek hedeflenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın