Turó de la Peira Spor Merkezi ve Parkı

2014 yılında Barselona Kent Konseyi’nin açtığı yarışmayı kazanan Anna Noguera Mimarlık’ın uyguladığı Turó de la Peira sosyal tesis, sport salonu ve payzaj projesi 2020 yılında tamamlandı.

Zorlu ve Terkedilmiş bir Kentsel Çevre

Turó de la Peira mahallesi 1960’lardan beri düşük gelirliler için çokça üretilen toplu konut projeleri ile tanınıyor. Yüksek yoğunluklu kentleşme nedeniyle mahalledeki peyzaj alanları ve sosyal tesisler konusunda büyük yetersizlik mevcut.

Artık parsellerin bir araya getirdiği bu arsada yarışma açılmadan önce, binalar arasına sıkıştırılmış bir spor sahası ve köhne bir havuz binası, bolca sert zemin, beton duvarlar var ve hiç yeşil alan yokmuş. Spor ve havuz alanının tek bir yapı altında toplanması alanda çok ihtiyaç duyulan yeşil alanlar için yer açılmış.

Geçirgen bir zemin ve geçirgen bir bina ile yeni sosyal bağların kurulacağı bir alan olmayı amaçlayan projede kullanılan tüm malzemeler, bitkiler, ahşap, doğal aydınlatma kullanıcıya konforlu ve benzer tesis/alanların soğuk karakterini unutturan bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

Peyzaj ve Mimarinin Hacimsel Birlikteliği

Tesis binası, zemin katta yüzme havuzu ve üst katta yer alan spor sahalarından meydana geliyor. Zemine yarı gömük olarak yerleştirilen yapı, bu şekilde hem alandaki topografyaya daha uyumlu hale getirilmiş, hem de cephe aldığı iki sokak arasındaki kot farkını aşmak için kullanılan bir köprü görevi görmüş.

Yapı cephesini çevreleyen yeşil galeri sayesinde, bu kentsel bahçenin içine yerleştirilen değil dikeyde de sürdüren bir peyzaj elemanı olarak sunulmuş.

Enerji Etkinlik ve Kendi Kendine Yetme

Yapının tasarımında, kompakt ve gömük hacimler sayesinde cephe dolaylı ısı kaybının en aza indirgendiği pasif mimari çözümler uygulanmış. Spor sahalarının iklimlendirme ve havalandırma sistemleri tamamen doğal yöntemlerle sağlanıyor. Yapıda yer alan, sürekli olarak alıcılar ile denetlenen 24 tavan penceresi ve yanal pencereler ile iç mekanda hava dolaşımı ve aydınlatma sağlanıyor. Yapının her cephesi baktığı yöne uygun olarak farklı ısı yalıtımları uygulanmış.

Zemin katta yer alan ısıtmalı havuz ve iklimlendirmede kullanılan sıcak havanın geri dönüştürülebildiği bir aerotermal sistem mevcut. Tüm çatıyı kaplayan fotovoltaik paneller yılda 95.534 kWh enerji üretiyor.

Yapıda, özellikle havuz bölümündeki ortama uygunluğu, kısa inşaat süresi sayesinde ekonomik olması sayesinde prefabrike lamine ahşap strüktür kullanılmış.

Bodrum katta bulunan büyük bir su tankının, çatıdan topladığı yağmur suyu ile beslediği hidroponik sistem yeşil cephenin tüm su ihtiyacını karşılıyor.

Yapının çevresini saran yeşil galeri, iç mekanları güneşten koruyor, biyoklimatik bir alan yaratıyor ve aynı zamanda tüm cephenin yeşil bir perde olarak algılanması ve yıl boyunca farklı çiçeklenen bitkileri ile keyifli bir imge de yaratıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın