The Smile

BIG - Bjarke Ingels Group tarafından tasarlanan, üçte biri sosyal konutlardan oluşan, The Smile (Gülücük) projesi New York Harlem’de inşa edildi.

Arsanın kendine has Parselin T-biçimli olması, hem çok farklı boyut ve düzende konut birimi üretmeye olanak tanımış hem de komşu yapılar ile yakın bir ilişki kurulabilmesini sağlamış. Binanın güneyinde, 125’inci caddeye konsol çıkan bölüm, caddenin sürekli evirilen manzarasına dinamik ve yeni bir ek olarak düşünülmüş.

126’ncı caddeye bakan cephe ise hafifçe içine kıvrılarak ve yükselerek caddenin sert ve doğrusal sınırını yumuşatıyor. Bu mimari manevra aynı zamanda yapının hem nazım imar planındaki gereklere uymasını hem de binanın gölgesinden kurtulan caddenin daha fazla doğal ışık alabilmesini sağlıyor. Geçmeli, damalı, cephe panelleri her dairenin zeminden tavana camlar ile döşenmesini sağlayarak, Doğu Harlem, Central Park ve Güney’de Harlem ve Bronx nehirlerine doğru geniş manzaralara sahip konut birimleri oluşturulmuş. Yapının girişlerinde bulunan renklerle bezenmiş beton mahalledeki duvar resimleri ve grafitilerden ilham alıyor.

Konut birimleri dışında, fitness merkezi, eğlence odası, SPA, dinlenme odaları ve tavan penceresi ile aydınlanan üç kat yüksekliğindeki iç avluya bakan bir çalışma salonu var. İç avluda, mevcut tuğla yapı ile yeni binanın çelik iskeletinin nasıl bir araya geldiği görülebiliyor. Çatıda ise, dış mekan spa havuzu, yüzme havuzu ve genel kullanım için çatı terası/peyzajı mevcut.

Yapının dışı karartılmış metal panellerle kaplıyken iç mekanlar, özellikle konut alanları için, daha minimal ve doğal renk paletleri seçilmiş. İç mekanda malzeme olarak ise ahşap, brüt beton ve çelik gibi ham mimari malzemeler kullanılmış. Ortak kullanıma açık olan mekanlarda ise cephenin ve konutların malzeme dili bir arada kullanılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın