Taksim’den Açılan Kapı

Taksim’den Açılan Kapı

Nişantaşı Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Taha Eskici'nin, Proje IV kapsamında, Öğr.Gör. Pınar Geçkili Karaman yürütücülüğünde hazırladığı projesi.

Neden Bir Tasarım Bienaline İhtiyacımız Var?

“Yaratıcı alanlardaki meslekler için profesyoneller arasında toplumsal düzeyde ve yönetimsel kademelerde farkındalık sağlayabilmek için, İstanbul’un kültür yaşamına bir tasarım bienali etkinliği hazırlamak, artık besbelli bir ihtiyaçtı.”
*Özlem Yalım
(1. İstanbul Tasarım Bienali Direktörü)

Yeni ile eskinin karışımından oluşan bu bölgede kültürel mirası, komşuluk ilişkilerini koruyan, Taşkışla, Atatürk Kitaplığı, AKM ve Nevizade arasında oluşan öğrenci akslarına bir yenisini ekleyerek bölgede bulunan tasarımcı ve tasarım öğrencileri için açık veya kişisel olarak tasarlanmış çalışma, toplanma ve toplantı imkanları sunan, halka da çeşitli imkanlar sunacak şekilde tasarlanmış kütleler topluluğu oluşturulmalıdır.

Bu bölge aynı zamanda yabancı uyruklu öğrencilerin, yabancı tasarımcıların ve yabancı halkın sıkça kullandığı ve yaşadığı bölgedir. Bu nedenle burada okuyan öğrencileri İstanbul’da bulunan diğer tasarımcı ve öğrencilerle daha sonra Türkiye’ye ve yurtdışına açılan bir kapı olması hedeflenmiştir. Bunun en iyi ve güçlü yolunun ise tasarlanan kütlenin içerisine çeşitli enstalasyon alanları, performans alanları, sinema, konferans ve sergi alanları yerleştirerek ya da bu şekilde tasarlanacak olan hareketli mekanlanlarla İstanbul’da düzenlenen workshoplara ve tasarım bienallerine kapı açmaktır.

Tasarım bienallerinin ve workshopların amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunu göz önünde bulundurursak öğrenci ve tasarımcıların yanı sıra kısmen de halka açık yüzde yüz sınırlarla çevrilmemiş ve bulunduğu konumdaki sokağı ve dokusunu koruyan bir mimarlık yani bir tasarım fakültesi düşünmek toplumsal düzeyde güçlü bir adım olacaktır.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın