Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi

Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Enes Kocatepe'nin, Prof.Dr. Aysun Özköse, Yük.Mimar Bilal Yakut, Yük.Mimar Çicek Özmert, Yük.Mimar Ebabekir Özmert ve Arş.Gör. Emre Karataş yürütücülüğünde hazırladığı ‘Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi’ projesi.

PROJE RAPORU

Spor ve sağlıklı yaşam birbiriyle alakalı ve birbirinden ayrı düşünülemeyecek birer konudur. Sağlıklı yaşam için spora, spor içinde sağlıklı yaşama ihtiyaç vardır. Bu bağlamda doğanın bir yapı taşı olan ve yüzölçümü bakımından Türkiye’de en dazla ağaç bulunduran şehir Karabük olduğu için ağaçlar kullanılmıştır. Karabük vadiler ve platolardan oluşmaktadır. Topografyası dağlar, ovalar, yaylalar, kanyonlardan oluşmaktadır.

Doğamızdaki topografik oluşumların yeniden yorumlanmış ve strüktür oluşturulmuştur. Üst örtü strüktürün altında farklı işlevdeki birimler bir araya toplanılmıştır. Üst strüktür, meydanda bulunan strüktürün devamı niteliğinde aşağı doğru inen yapı strüktürü çevresinde farklı kotlarda fuaye ve ortak alanı oluşturmuştur. Bu strüktür aynı vücudumuzu kaplayan deri olarak düşünülebilir. Strüktürün devamı olan ve ağaç kavramının yeniden yorumlanmış hali olan fil ayak taşıyıcılar tasarlanmıştır.

Projede;

Kullanıcıların ve ziyaretçilerin birbiriyle iletişim içinde, sağlık koşullarında arınma süreçlerini tamamlayacakları ve kentin rutininden sıyrılıp gündelik yaşamın olumsuz etkilerinden uzaklaşacakları ve daha sağlıklı yaşama potansiyelinin farkına varacakları bir yapı oluşturulmak istenmiştir.

Tasarım olarak;

Farklı işlevdeki birimler organik strüktür altında toplanmıştır. Bu birimler yer yer strüktürün amorf yapısıyla bütünleşmiştir. Strüktürde yırtıklar yapılarak o bölgelerden strüktür altında bulunan ağaçların dışarı çıkması sağlanmıştır. Genel arazi kararlarında dere kenarına oluşturduğumuz meydan ve öğrenci yaşam merkezine bağlanan güçlü akstan, dağ ve tırmanış sporları ve yeni minibüs duraklarından gelen insanları karşılayan bir akstan, Soğuksu mahallesinden gelenleri karşılayan bir akstan olmak üzere 3 aks etrafında arazi kotlarına ve topografyaya organik bir bağ kuracak şekilde strüktür oluşturuldu. Strüktür çevre yapılara tezat tasarımıyla bir o kadarda arazi tipolojisi ve doğayla bütünleşik yapısıyla dikkat çekici bir özelliğe sahiptir. İçerisinin doğal havalandırması strüktüre açılacak yarıklardan kontrollü olarak sağlanacaktır. Strüktür içerisinde her birimin açıldığı içinde kafeler-ağaç kafeler, yeşil gezme alanları, su ögeleri, fuayeyi barındıran bir alt kot üst kot toplanma, kaynaşma meydanı oluşturulmuştur. Bu meydanın alt kotundan sporcu girişleri verilmiştir. Yeşil alanlar insan sağlığı için şarttır. Bundan dolayı strüktür altında bol oksijen ve güzel koku yayan ağaçlar yerleştirilmiş (koku terasları) ve insanlara hareket ve gezinti alanları oluşturulmuştur. (Spor ve sağlıklı yaşamın ana unsuru hareket ve temiz havadır.) Bu meydan ayrıca Kapalı spor salonu ve yüzme havuzunun fuayesi olarak kullanılacaktır. Kapalı spor salonu ve yüzme havuzunun tribünleri kota oturacak şekilde yerleştirilmiştir. Kapalı spor salonu ve yüzme havuzu strüktüründe onları en iyi ifade edecek şekilde tasarlanacak olup açılan yarıklardan ve yeşile bakan cephelerden ışık alacaktır. Bu birimlerin tribünlerine +3.50 üst kottan giriş sağlanmıştır. Arazi kotları kullanarak bu birimlerin çok yüksek olmaları engellenmiştir. İşlev olarak tüm birimleri birbirine bağlayan alt ve üst kot gezinme alanları ve bağlantılı olacak şekilde yeşillikler içermektedir. Fitness ve eğlence havuzunun mekan sınırlaması olmadan yeşilliklerin içinde olması planlanmıştır. Strüktürün toprağa değdiği ve oradan yükseldiği kısımlar oturma amfilerini oluşturacaktır.

Peyzaj olarak;

Yaya aksları organik bir şekilde binaya devam edip strüktür altındaki ortak meydana insanları ulaştıracaktır. Peyzajda organik tribünlerin oluşturduğu spor ve sağlıklı yaşama katkı sunan birimler konumlandırılmıştır. Peyzaj tasarımı eğim nedeniyle teraslama olarak yapılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın