Spor ve Rekreasyon Merkezi

Spor ve Rekreasyon Merkezi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Hande Sivri tarafından, MIM402 projesi kapsamında tasarlanan mezuniyet projesi.

Tasarım sürecinde öncelikli olarak proje alanında bulunan Gazhane de referans alınarak, proje alanı farklı kotlardaki fonksiyonlara bölündü. Yapılan analizler ve arka kısımda bulunan Maçka parkının kullanım amaçları doğrultusunda alanda ihtiyaç duyulan birimler belirlendi. Kullanıcının alanda uzun süreli vakit geçirmesini sağlayacak aktiviteler tespit edildi.

Maçka parkına bağlanan kotta ve mevcutta bulunan Gazhanenin çevresine rekreasyon alanı düzenlemesi yapılırken, alt kotlara birimler yerleştirildi. Birimler geri çekilerek ön kısımda bir ana giriş oluşturuldu. Bu geri çekme ile kullanıcının bu ana girişten birimlere davetkar bir biçimde yönlendirilmesi düşünüldü. Daha sonra iki ayrı kotta birimler yerleştirilmeden önce yönlendirmeyi sağlayacak ve yeşil dokuyu artıracak avlular oluşturuldu. Birimler ise bu avluların etrafına yerleştirildi. Maçka parkına geçişin olduğu güzergahta birimler farklı kotlara yerleştirildi. Bu birimler spor merkezi ve konferans salonu olarak belirlendi. Spor merkezinin bir kısmı fitness-pilates bir kısmı ise kapalı yüzme havuzu olarak çözüldü. Ortak bir girişten sporcuların birimlere geçişi sağlandı. Havuzun seyircileri ise bir üst kottan giriş sağlıyor. Aynı zamanda Maçka parkından gelen kullanıcıyı fuayeden bağlanan köprü ile de havuzun seyirci kısmına almak mümkün. Ayrıca bu güzergah üzerinde transit kullanıcı yoğunluğu fazla olacağından, bir alt kottaki avlunun etrafında sessiz, sakin ve uzun süreli zaman geçirilecek birimler yerleştirildi. Bu birimler ise kafeterya, restoran ve hem psikolojik hem fiziksel destek alınabilecek bir sağlık merkezi.

Maçka parkına doğru ilerleyen kotlarda ise rekreasyon alanı olarak çocuk parkı, interaktif oyun alanı, açık spor alanları, farklı kotlardaki oturma alanları ve spor sahaları bulunuyor. Gazhane ise farklı kotlardaki platformlar rampalarla birbirine bağlanarak yürüyüş parkuru ve en üst kotu da aynı zamanda bir seyir terası olarak işlevlendirildi. Gazhanenin hemen alt kısmı ise kaykay alanı için özelleştirildi. Gazhanenin etrafındaki servis yolu ile restoranın malzeme girişi ile sağlık merkezinin acil ambulans girişi de bu şekilde çözüldü.

Etiketler

Bir cevap yazın