SO Fier Okulu

Utrecht Winklerlaan’da bulunan enerji-nötr ilkokul, EVA architecten tarafından tasarlandı.

Yumuşak biçimli, aydınlık, dayanıklı malzemeler kullanılarak üretilen yapı, eğitim ve spor olarak ayrılan ancak girişte bulunan oyun odasında birleşen, iki hacimden oluşuyor. Eğri açılar ile birleşen duvarlar, çeşitli dış mekanlar ile yapı arasında yumuşak geçiş sağlıyor.

Duyma veya konuşma engelli çocuklar için tasarlanmış SO Fier okulu, 4 kümeden oluşan 15 derslik, 1 teknik hacim, 2 spor salonu, ayakta tedavi odaları ve çok işlevli çeşitli hacimlerden oluşuyor. Her derslik grubunun kendi tuvaleti, çalışma odası ve her 4 derslik kümesinin, ortak avluya bitişik birer eğitim odası mevcut. Avlu, eğitim hacimlerine gün ışığı sağlarken aynı zamanda tüm derslik kümelerini görsel ve mekansal olarak birbirine bağlıyor. İç avlu, istendiğinde okulun ve öğrencilerin geri kalanından izole olunabilecek bir dinlenme alanı da sunuyor.

Tasarıma başlarken BENG (Neredeyse Enerji-Nötr Yapı) üretmeyi amaçlayan EVA architecten süreç içinde bu hedefi tamamen enerji-nötr bir yapı üretmek üzere dönüştürmüş. Enerjiye dair önlemlerin yanı sıra biyoçeşitliliği arttırmak üzerine de çeşitli adımlar atılmış. Bunun için, yapılar arasında yer alan alçak bağlantının üstünde yeşil çatı kurgulanmış ve yapının cephesine karasağan, serçe ve yarasa yuvaları yerleştirilmiş. SO Fiel okulunun sürdürülebilirlik katsayısına katkı sağlayan bir diğer özelliği ise esnek kullanım sunan mekanlar. Grup odaları, istenildiğinde normal eğitim düzeni sağlanabilecek şekilde düzenlenebiliyor. Toplantı odası oyun odasına, oyun odası spor salonunun deposuna bağlanabiliyor; bu sayede çift işlevli birçok hacim elde edilebiliyor. Mutfak aynı zamanda resepsiyon olarak kullanılabiliyor ve teknik odanın mutfak alanı toplantı odası olarak da kullanılabiliyor.

Kullanıcılar, NEST (iç mekan tasarımı), Beuk (peyzaj tasarımı) ve Superuse studios (sanat/oyun cisimleri tasarımı) ile birlikte çalışan EVA architecten, bu koordinasyon sayesinde yapının tüm hacim ve alanlarında benzer, tutarlı ve huzurlu katmanlar yaratmayı amaçlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın