Saltbox

L’Abri tarafından tasarlanan, Kanada’nın Montreal kentindeki Mont Gale'in güneyinde inşa edilen Saltbox Passive House, dört kişilik bir aile için tasarlanmış. 2,5 dönümlük ormanlık bir araziye inşa edilen konut, üç katlı ve 290 m²’lik inşaat alanına sahip.

“L” düzeni ve iki tip çatı eğiminin birleşimi ile konut, formunu 17. yüzyılda New England’da ortaya çıkan kırsal kesime özgü, Saltbox tipi binalardan alıyor. Ana bölümde beşik çatı, alt bölümde tek eğimli çatı ile bu kolonyal üslup, adını bir zamanlar tuzun kuru kalması için ocağın üzerinde tutulduğu kapaklı kaplardan alıyor.

Ev, pasif güneş enerjisinden ve vadinin panoramik manzarasından azami ölçüde yararlanmak güneye bakılı konumlandırılmış. Zemin katın arka kısmında bahçe seviyesinde inşa edilmiş ve araziyi yansıtan eğimli bir çatı tercih edilmiş. Evin en düşük kotu, aynı zamanda bir atölye görevi gören ve eve yaklaşırken son ana kadar gizli kalan bir garaja ev sahipliği yapıyor.

İçerideki yaşam alanları aydınlık ve yalın tasarlanmış. Binanın ısınmasına katkıda bulunan üç büyük açıklıkla aydınlanan çift kat yükseklikteki oda, evin kalbini oluşturuyor. Tüm odalar (yatak odaları ve asma kat ofis alanı) vestiyer, mutfak, kiler ve temizlik odasından oluşan merkezi bir blok etrafında düzenlenmiş.

Kuzeyde; çocuk yatak odaları ısı kaybını sınırlarken, evin sınırındaki ormanı çerçeveleyen dar yatay bantlarla aydınlanıyor. L kıvrımına yerleştirilmiş pergolalı teras, kısmen güneşten kırıcı olarak çalışıyor ve evin sıcaklığını pasif olarak düzenliyor.

Yapıda basit ve dayanıklı malzemeler seçilmiş; istinat duvarları taş, ana kaplama ahşap, giriş bölümü sedir ve çatı ise çelikten inşa edilmiş.

Pasif Ev terimi, enerji verimliliğini, konforu ve binaların sürdürülebilirliğini destekleyen yüksek performanslı bir bina standardını ifade ediyor. Tüm tasarım kararları önce binanın bir enerji modeli çıkarılarak doğrulanmış. Zemin üstü duvarların ve üç camlı UPVC pencerelerinin yalıtımı için çift profilli yapıya kullanılmış. Ahşap kaplama ve selüloz yalıtımı gibi malzemeler seçilerek yapının karbon ayak izini azaltmak hedeflenmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın