Rami Kütüphanesi – Ulusal Arşiv Binası

caps.office tarafından tasarlanan Ulusal Arşiv yapısı, dikdörtgen planlı Rami Kışlası’nın merkezine konumlanıyor.

Tasarımcılar Anlatıyor:

Hünkar kasrı ana omurgasına yerleşen yapı, topografyanın altına saklanır. Peyzaj ile bütünleşik tasarlanan yapı, simetrik 2 çatı plağının havaya kalkması ile kendini var eder. Araştırma salonu ve kafeterya açığa çıkan çatı plakları içerisine yerleşir. Yeni yapı, kışlanın tarihi dokusu içerisinde modern mimari ek olarak temsiliyet kazanır. Yeni yapının merkezinden geçen alle, Hünkar kasrı aksına referans verir.

Topografya ile bütünleşen yapı, çift yön eğimli beton plak ile farklı kotlardaki avlu peyzajına bağlanır. Beton saçak sonrası, yeşil çatı olarak devam eden yapı plağı kamusal kullanımı yoğun bir açık alandır.

Cumhuriyet sonrası basılı tüm kaynakların ilk kopyasının yer alacağı Ulusal arşiv binası, bodrum katta; her türlü olumsuz dış koşulda üst seviyede güvenliğinin sağlanması adına dijital arşiv dolap sistemleri ile korunmakta, hassas iklimlendirme sistemleri ile gerekli mekanik ihtiyaç sağlanmaktadır. Ulusal arşivin bir bölümü, zemin katından ziyaretçilerin izleyebilmesine olanak verecek şekilde tasarlanmıştır. Böylece erişimin kısıtlı olduğu bu alan, yarı açık sergi alanı ile birlikte, kullanıcı izlek deneyimine açılmıştır. Yarı açık alanda yer alan cam bölümden izlenen çift hacim arşiv alanı, alle yolunda yer alan açıklıklardan da izlenir.

Rami Kütüphanesi Peyzaj Projesi

Etiketler

Bir yanıt yazın