Quzhou Stadyumu

Quzhou Stadyumu

Çin’in Zhejiang eyaletinde bulunan Quzhou, Şanghay’ın 400 kilometre güneybatısında, ormanla çevrili tarihi bir şehir. 700.000 metrekarelik Quzhou Spor Parkı kompleksinin merkezindeki Quzhou Stadyumu Ma Yansong liderliğindeki MAD Architects tarafından tamamlandı.

30.000 koltuk kapasitesine rağmen, Quzhou Stadyumu, çevresindeki manzaranın karşısında duran bir nesneden ziyade, onun bir devamı olacak şekilde tasarlanmış.

Dünya genelinde kentsel alanlarda inşa edilen tipik kale benzeri stadyumların aksine, MAD Architects, neredeyse her açıdan çevredeki kamusal kullanıma açık bir stadyum inşa ediyor.

MAD Architects, stadyum alanlarını sadece şehrin merkezine bitişik, atletik ve boş zaman aktivitelerine uygun dinamik bir park alanı olarak değil, aynı zamanda insanlarla doğa arasında manevi bir bağlantı için bir fırsat olarak görüyor. Ma Yansong için Quzhou Stadyumu geleneksel spor mimarisinden kopuyor. Stadyum kendini doğaya bırakan, herkesi spor ruhunu bir araya getirmeye ve paylaşmaya davet eden bir arazi sanatı olarak tasarlanıyor.

Bu konsept doğrultusunda, topoğrafyanın dalgalanmaları, ziyaretçilerin, peyzajın nerede bitip binanın nerede başladığını kendilerinin belirlediği, eğimli cepheye taşınıyor. Stadyum kapalıyken bile ziyaretçiler yapıya tırmanmaya ve onu manzaranın aktif bir parçası olarak görmeye teşvik ediliyor.

Stadyumu destekleyen 60 set beton sütun duvar, malzemeye doku ve sıcaklık hissi verip, iç ve dış arasındaki sınırı bulanıklaştıran ahşap damarlı beton levhalardan oluşuyor.

Kanopi, karmaşık geometrinin gerektirdiği uzun açıklıkları geçebilen, kendinden destekli çelik ve onun üstüne sarılmış yarı saydam bir membrandan oluşuyor. Kanopi devasa bir çelik çerçeveden oluşsa da çerçevenin alt yarısını saran, geçirgen, sentetik polimer PTFE membran onun hafif gözükmesini sağlıyor. Bu membran akustik performansı geliştiren mikro delikli bir yapıda. Çerçevenin üst yüzeyinde ise yağmurun oturma çanağına girmesini engelleyen daha sert bir PTFE membran kullanılmış.

Peyzajın üzerinde hafifçe süzülü bir halde uzaktan görünen Quzhou Stadyumu’nun üstten asılı yapısı, şehrin en yeni taç mücevheri.  Ziyaretçiler, tümü okyanus dalgaları gibi dalgalanan karmaşık çift kavisli yüzeylere sahip sekiz girişi bulunan kanopiden geçerek stadyuma yaklaşıyor. Kanopi, şehrin birçok açıdan çerçeveli perspektiflerini sunarken, binanın peyzaj üzerinde “yüzmesine” izin vermek için aralarında maksimum 95 metre açıklığa sahip sadece dokuz düşey eleman tarafından destekleniyor.

Oturma alanı, çevredeki manzarayla dalgalanıyor ve bu da üstlerindeki beyaz gölgelik yapısını görsel olarak kontrast oluşturan bir dizi yeşil ton olarak simüle ediyor.

Seyirci için samimi bir ortam sağlamanın yanı sıra, stadyum, çok çeşitli sürdürülebilir tasarım özellikleriyle tasarlanmış. Seyirci koltukları ve arenanın yanı sıra Quzhou Stadyumu’nun tesislerinin çoğu, zemin düzleminin altında bulunuyor.

Peyzajdaki geniş açıklıklar, doğal ışığın otoparka, stadyumun giriş katlarına ve diğer tesislere girmesine izin veriyor. Yapı, yağmur suyunu emip, depolayacak ve süzecek şekilde tasarlanmış.  Bu da binayı aşırı yağmur hasarından koruma etkisine sahip olan, sıcaklık dalgalanmalarında ve enerji tüketiminde önemli bir azalma sağlıyor.

Bir arazi sanatı olarak MAD, su korumasını teşvik etmek için çok az bakım gerektiren bölgesel olarak özel bitkileri seçti, stadyumun dış mekan tabelaları ise taş ve metalden oluşuyor ve manzaraya uyum sağlamak için yer düzlemine gömülü. Ayrıca, şantiyede bulunan tüm beton malzemeler yerel olarak üretilip, böylece inşaat süreci boyunca malzemelerin taşınmasıyla ilgili karbon ayak izi en aza indirilmiş.

Quzhou Stadyumu, 2018’de halka duyurulan ve 10.000 kişilik bir spor salonu, 2.000 kişilik bir yüzme havuzu, bir bilim ve teknoloji müzesi, otel konaklama yerleri, gençlik merkezini içerecek olan büyük bir proje olan Quzhou Spor Parkı kompleksi için iki inşaat aşamasından ilkini temsil ediyor.

Parkın tamamına yerleştirilen binaların tasarımı, atletik tesislerin strüktürel gücünü vurgulayan geleneksel yoldan ayrılarak ince bir iç güzelliği aktarıyor. Tamamlandığında, Quzhou Spor Parkı dünyanın en büyük toprak korumalı kompleksi olacak ve bölgenin yoğun kentsel dokusunda çok ihtiyaç duyulan bir kontrast sağlayacak.

Etiketler

Bir cevap yazın