Özdemiroğlu Yalısı

1970'lerde Suadiye'de deniz kıyısında büyük bir korunun köşesinde yazın kullanılmak üzere inşa edilmiş Özdemiroğlu Yalısı Yılmaz Sanlı ve Güner Acar tarafından tasarlandı.

Mimarın kendi sözlerine göre denize kadar inen kademeli terasları ve yüzme havuzu ile olduğundan büyük görünüyor.

Özdemiroğlu Yalısı, Yılmaz Sanlı’nın tüm meslek yaşamı içinde en gurur duyduğu tasarımlarından biri. Ayrıca yapı sahibinin ileri modern anlayışı ile kendisine bu ufak yapıda araştırma zevki ve olanağı sağlandığını belirtiyor. Yapıda tek renk ve tek malzeme kullanılmış. Seçilen renk beyaz, malzeme ise tarak sıva. Özellikle zemin katta farklı hacimlerin gerektiğinde tek mekan olarak kullanılabilme özelliği üzerinde durulmuş. Bu ev, önce sahil yolu inşaatı ile denizden koparılmış, daha sonra içinde bulunduğu koruya yapılan yüksek bir konut bloğu altında ezilmiş, son olarak da yıkılarak yerine yeni bir inşaat yapılmış.

Özdemiroğlu Yalısı çok büyük olmamakla beraber erken Yılmaz Sanlı tasarımlarından farklı olarak yeni mekanlar içeriyor. Bunlar hizmetli mekanları, çalışma odası, servis giriş holü olarak sıralanabilir. Daha donanımlı, standartları yüksek bir ev.

Yılmaz Sanlı mimarlığının henüz modernizmin etkisi altında olduğu yıllarda gerçekleştirilen Özdemiroğlu Villası’nda net geometrik biçimlerin yalın kompozisyonu izleniyor. Parçalanmış plan yapısı ve vurgulanan işlevsel elemanlarıyla heykelvari bir tasarım. Az malzemeli, hiç süsleme içermeyen bu yapıda kütle hareketleri, gölge/ışık oyunları, doluluk/boşluk kontrastlarıyla renkli perspektifler yakalanıyor. Tüm uyuma, yaşama ve aktivite mekanlarını deniz manzarasına açma çabasıyla ortaya yatay gelişmiş bir tasarım çıkıyor.

Etiketler

5 yorum

  • feyyaz-taylan says:

    Bu yalıyı 70-71 yıllarında Yılmaz Sanlı nın Gümüşsuyu Ankara Apartmanındaki ofisinde çizmiştim ama o zamanlar çömez mimarların isimleri değil,isim yapmış mimarların isimleri geçerli idi. PROJE TAMAMEN BENİM ESERİMDİ.yapılan çalışmalarda Güner Acar ın değil ama Yılmaz Sanlı nın onayı alınırdı

  • suzan-sanli says:

    Feyyaz Bey proje bilgisini ben verdim… babamı 2005 yılında çok hızlı ilerleyen bir rahatsızlık nedeniyle kaybettim. Ben 1966 doğumluyum ve mimarlık eğitimime başladığım 1984 yılından itibaren babamın ofisinde yer aldım. Babam eski yıllardan hep söz ederdi ama ben onu bu kadar erken kaybedeceğimi düşünmediğim için yoğun ofis temposunda onun geçmişine ait bilgiyi toplamayı ihmal ettim. Şimdi nasıl pişmanım inanamazsınız. Babamla hayalimiz bir kitap oluşturmak ve bu kitapta anılara, geçmişe yer vermekti…ne yazık ki ömrü yetmedi…çok erken, en verimli yaşında bizleri terk etti. Güner Acar’ın ismini de Arkitekt arşivinden aldım. Örneğin yıllar sonra doktora jürimde https://goo.gl/jKUMC5“ target=”_blank” rel=”nofolow”>https://goo.gl/jKUMC5</a>. Zafer Ertürk ile tanıştım. Zafer Hocam’ın babamın ofisinde geçirdiği günleri, büro ortamını ondan dinledim. Yalnız yorumunuzda “proje tamamen benim eserimdi.” sözünüzü tam anlayamadım. Saygılarımla…

  • feyyaz-taylan says:

    Suzan Hanım iyi günler,Rahmetli Yılmaz Sanlı benim hem hocam hem de çok sevdiğim bir ağabeyimdi. mezun olduktan sonra askere gidinceye kadar onun yanında zevkle çalıştım. bu arada hiç bir zaman proje benim eserimdi demedim ama o proje tamamen benim çalışmam ve Yılmaz Sanlı nın onaylarıyla meydana gelmiş bir yapıt idi. bunun gibi hala Maçka da İnönü nün evinin yanındaki Cemal Hünal Apt. de benim çalışmam dır. benim arşivimde projenin olduğunu tahmin ediyorum. bu yanlış anlamayı düzeltmek istedim. size iyi günler,iyi çalışmalar, Yılmaz Sanlı ağbeyime de Tanrı dan rahmet dilerim

  • suzan-sanli says:

    Feyyaz Bey çok teşekkür ederim. Cemal Hünal Apartmanı hala duruyor, siz de görüyorsunuzdur. O da babamın en sevdiği binalarından biriydi. Keşke imkan olsa da sizinle kısa bir sohbet şansımız olsa. Saygılarımla.

  • feyyaz-taylan says:

    Suzan Hanım ne zaman isterseniz elimden geldiğince size yardımcı olmaya,sohbet etmeye hazırıhttps://goo.gl/HTKR0d adresim ftaylan@https://goo.gl/w9BjEq.İyi günler dilerim.

Bir yanıt yazın