Olympe de Gouges Okulu

Fransa’da Gidy köyünde yerel nüfusun artması ile doğan kreş, yuva ve ilkokul ihtiyacı için inşa edilmiş olan 14 derslikli okul, Dominique Coulon & Associés tarafından tasarlandı.

Büyük bir yapı olmasına rağmen mimarlar, yapının kırsal konumu göz önünde bulundurularak, çeşitli hacimsel müdahaleler ile olduğundan daha küçük gözükmesine çaba göstermiş. Dış mekanlar katmanlar halinde planlanmış. Ön avlunun çizgisini takip eden araç park alanı devamında koruluk alana bağlanarak oyun alanı, okul ve peyzaj arasında hem mekân hem de eğitime dair bir geçiş oluşturuyor. Okulun iki oyun alanı Gidy Köyü’ne bakarak, sırt sırta yerleştirilmiş. Okul binasının geometrisinin bir uzantısı gibi tasarlanan oyun alanları aynı zamanda sokak seviyesinden ilk kattaki yuva ve ikinci kattaki ilkokula giriş de sağlıyor.

Sokağın oranlarının değişken olması nedeniyle yapı sokağın verevine yerleştirilmiş ve bu sayede doğal ışıktan daha fazla yararlanabilmesi sağlanmış. Yapının hem vaziyet planında hem de kesitindeki düzensizlikler, yapıdan dışarı ve dışarıdan yapıya alternatifler bakışlar sunuyor. Aynı prensip küçük evler olarak planlanan dersliklerde de uygulanmış. Her derslik birbirinden farklı boyutlarda tasarlanmış ve en az 2 yöne bakacak şekilde konuşlandırılmış.

Üst kattaki derslikler aynı zamanda dış mekanda eğitim olanağı da veren bir terasa açılıyor. Programın, kantin, tuvalet, kütüphane gibi diğer parçaları yapının geneline dağıtılmış. Çok amaçlı salon, yaya trafiğinin içinde, büyüyüp küçülebilen ara ve geçişken bir mekan olarak tasarlanmış. Mutlak tanımlanmış mekanlar üretmekten kaçınan tasarımcılar tekil işlevlere sahip hacimler yerine daha esnek, açık ve münferit alanlar yaratmayı amaçlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın