Nesher Memorial

SO Architecture 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda hayatını kaybeden Yahudiler için Nesher Memorial'ı tasarladı.

Nesher Memorial, 1948 Savaşı’nda Giv’at Nesher’in sakinlerinin savaş sırasında saklanmak için kullandığı tarihi bir yapının temelleri üzerine inşa edildi. Bina bir tepenin üzerinde, büyük bir meydan ve çocuk oyun alanı ile çevrili, bölgenin kalbinde yer alıyordu. İnşaat çalışmaları başlamadan önce bina bakımsız kalmıştı ve yıl içerisinde sadece bir gün, Ulusal Anma Günü’nde anı fotoğraflarının sergilenmesi ve anma töreni için kullanılıyordu. 

Nesher Belediyesi SO Architecture ofisinden, birden fazla etkinliğin yapılabilmesi için yapıyı çevreleyen meydanın genişletilmesini ve halkın toplanma mekanı olarak yapıyı kullanabilmesi için farklı işlevlerin de eklenerek binanın yeniden tasarlanmasını istedi.

Konsept tasarımda ana fikir, tarihsel belleğin korunması ve gençler için düzenlenecek etkinliklerin de programda yer alabilmesi için varolan yapıya bir oditoryum eklemek olarak ele alınmış. 

Oditoryum

Oditoryum kendi iç geometrisini, eğimli cephesiyle parka ve etrafını çevreleyen kente gösteriyor. Bu geometrik hareketin aynı zamanda anma kavramı ve yapının anıt fonksiyonuyla iletişim kuran sembolik bir geometri yaratan anlamını da es geçmemek lazım. Oditoryumun kenarında yer alan büyük pencere kuzeye bakıyor ve böylelikle Haifa Körfezi’nin nefes kesen manzarasını mümkün kılarken oditoryuma da yumuşak bir aydınlatma sağlıyor. 

Bellek Mekanı

Binanın içinde her kayıp için üstünde resmi bulunan bir kutu duvarda asılı duruyor. Kutunun içinde ise ailesinin ya da belediyenin temin ettiği hayatını kaybetmiş olana ait bazı kişisel eşyalar bulunuyor. Mekanda anı defterlerine ve kutulara bakmak isteyenler için oturma alanı sağlanmış.

Anı mekanının merkezi uzun ince pencereler ve tarihi yapıdan kalma çatı penceresinden aydınlanıyor. Modüler olarak tasarlanan anı bölümü gerektiği takdirde çoğaltılabilecek şekilde tasarlanmış.

Bitiş Malzemeleri

Özgün bina konturları alüminyum çıtalarla ön plana çıkartılmış. Kullanılan malzemeler ise çok basit: Anma mekanı döşemesi betonarme ve sıcak bir atmosfer yaratmak için tüm binanın çatısı meşe plakalarla kaplı. Oditoryum da ahşap malzeme ile kaplanmış ve engelli erişimine göre düzenlenmiş.

Meydan

Binanın önündeki toplanma alanı varolan meydan ele alınarak tasarlanmış. Engelli erişimine uygun tasarlanan alanda beton ve gri beton bloklar kullanılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın