Mansiyon (Fatsa), Yöresel Mimariye Uygun Konut Projesi Yarışması

Mansiyon (Fatsa), Yöresel Mimariye Uygun Konut Projesi Yarışması

Proje konusu olan ‘’Yöresel Mimariye Uygun Konut Tasarımı’’ geleneği geleceğe taşıyabilmek, yaşlı kesime daha çok sosyalleşebilecekleri alanlar oluşturmak, gençlere yönelik bir performans ve etkileşim alanı oluşturmak ve bu iki kesimi birbiriyle uyumlu şekilde bağlayabilmek, ifade özgürlüğü sağlayan esnek mekanlar üretmek, kullanıcıları sosyal konularda eğitmek ve bilinçlendirmek, bunları sağlarken de onlara her konudan zengin olan kenti özümsetmektir.

Proje Ordu’nun Fatsa ilçesinde stadyumun yanında eskiden çöplük olarak kullanılan boş arazide bulunmaktadır. Anayolun kenarından geçtiği bu alanın çevresinde meslek yüksek okulu ve mesleki liselerin bulunmasından dolayı yoğun bir genç kesim aksı ile karşılaşacağını belirtmektedir. Alanın seçilme nedeni; bu boş alana  işlev katabilmek, iki ayrı mahalle arasında çevredeki genç kesim ile birlikte bağ kurabilmek, proje konusunda da bizden beklenilen şekilde mahalle dokusu, kültürü, sosyal yaşam, kullanıcı odaklılığı, geleneksel değerler, sosyal bütünleşme, kentsel estetik ile anlamlaştırmaktır. Ayrıca ulaşım kolaylığı, sahile yakınlığı, Karadeniz yolu üzerinde bağlayıcı bir nokta olmasından dolayı avantajlıdır.

Proje konusu olan ‘‘Yöresel Mimariye Uygun Konut Tasarımı’’ geleneği geleceğe taşıyabilmek, yaşlı kesimi daha çok sosyalleşebilecekleri alanlar oluşturmak, gençlere yönelik bir performans ve etkileşim alanı oluşturmak ve bu iki kesimi birbiriyle uyumlu şekilde bağlayabilmek, ifade özgürlüğü sağlayan esnek mekanlar üretmek, kullanıcıları sosyal konularda eğitmek ve bilinçlendirmek, bunları sağlarken de onlara her konudan zengin olan kenti özümsetmektir.

Fatsa ilçesinde anayol yanında bulunan arazimizin devlet hastanesine yakınlığı, çevrede çeşitli eğitim kurumlarının bulunması ve iki mahalle arasında bulunması bağlamında bir odak-buluşma noktası oluşturmaktadır. Ulaşım kolaylığı ve sahile olan mesafesi bakımından da avantajlıdır. Çevredeki sosyal alan yetersizliği ve çevredeki birçok eğitim kurumunun bulunmasını fırsata çevirip sosyalleşme alanlarının oluşturulması amaçlanmıştır. Sürekli sirkülasyonun sağlanması için hastane yolundan anayola, ve iki mahalle arası ulaşım aksları belirlenmiştir. Konut ve sosyal alanlarımızın oluşumlarına göre ara ulaşım akslarımızı oluşturup sürekli sirkülasyonun devamlılığı hedeflenmiştir.

Anayol tarafına yeşillik/ağaçlar kullanarak doğal akustik sağlanması ile bağlantı yolu üzerinde sosyal alan oluşturulmuştur. Bu alanda mahalleye özel ibadet alanı da konumlandırarak yaşlı kesimi diğer kullanıcılarla sosyalleştirmek hedeflenmiştir. Mesleki lise ve öğrenci yurdunun tarafında da genç kesimin sosyalleşebileceği, düşüncelerini ifade edebilecekleri, buradaki sosyal alanı açık hava sinemaları işletmelerini kontrol edecekleri, Türk sanat müziği konserlerini planlayabilecekleri, mini ahşap atölyelerinde mahalleli kullanıcıların hazırladıkları el sanatlarını sergileyip/satış yapabilecekleri mekanlar oluşturulmuştur. Bu sayede yaşlı ve genç kesimin sosyal bağlantısı kurulması amaçlanmıştır.

Kapalı spor salonu yakınında özel okul binası yapılması fikri oluşturulup mahallenin her kesime hitap etmesi, açık spor sahalarını da bu bölgeye yakın konumlandırılması , çocuklar için özel mini spor kulüplerinin kurulmasıyla  çocuk ve gençleri spora yöneltmek hedeflenip mahalleler arası mini turnuvaların yapılması ile sosyal etkileşimi sporu destekleyecek şekilde arttırmak hedeflenmiştir.

Dere yatağını aktif kullanabilmek için doğal akustik sağladığımız alan ile bağlantılı bir yürüyüş yolu & bisiklet yolu oluşturarak bu alanı canlandırmak, dere kenarını mahallelinin kendi tarım alanı olarak kullanabilmesi üretimi desteklemek ve dere suyunu doğal sulama olarak kullanımı açısından enerji tasarrufu, konut çatılarında güneş panelleri , güneş enerjili çalışan bisiklet/scooter ve sokak lambaları ile ekolojik bir mahalle oluşturmak istenmiştir.

Konut tasarımları, yaşlı ve genç kesimin bize çağrıştırdığı ‘’zıtlık’’ kavramından yola çıkılarak oluşturulmuş ve sirkülasyon alanlarına kesinti vermeyecek şekilde konumlandırılmıştır. Güneş ışınlarına karşı gölgelendirilmeler yapılmış avlu, sofa, ocak gibi geleneksel mekanlar oluşturulup, zemin katta/subasmanda yığma taş üst katlarda ahşap kullanılarak gelenekselliği, çelik ve sandviç paneller kullanarak da teknoloji ve modernizmi yansıtmak istenmiştir.

Proje doğrultusunda aktif yeşil kullanımı, suyla daha çok ve daha zengin ilişki, güçlü deneyim, hissetme, kentsel hafıza ve deneyimleme, bisiklet ve yaya dostu kurgu, komşuluk ilişkileri, küçük esnaf mekanları ile daha çok sosyal birliktelik, üretim & sanat paylaşımı ve daha az stres hedeflenmiştir.

Etiketler

Bir cevap yazın