Mansiyon (Co-Fact), “African Urban School – A New Center For Enko Education” Uluslararası Mimari Tasarım Yarışması

Mansiyon (Co-Fact), “African Urban School – A New Center For Enko Education” Uluslararası Mimari Tasarım Yarışması

Bamako, Mali’de genç Afrikalılara dünya çapındaki en iyi üniversitelere erişim sağlamak için uygun fiyatlı kaliteli eğitim sunan, hızla büyüyen bir Afrika uluslararası okulları ağı olan Enko Education için kentsel bağlamda yeni bir okul tasarlanmıştır. Tasarımın, Enko okullarının kıtadaki genişlemelerinde kullanılmasına ve okul altyapı zorluklarını çözmesine olanak vermesi hedeflenmiştir. İçerisinde anaokulu, ilkokul ve ortaokul bulunduran tasarımda farklı yaştan kullanıcılara farklı eğitim ve deneyim alanları sunulmuştur.

Tasarımın farklı yerlere, kapasitelere ve kullanıcılara adapte edilebilmesi gerektiği için modüler bir tasarım kurgulanmıştır. Böylelikle artan kapasite ve ihtiyaç durumunda yapı, kullanıcı gereksinimlerine göre manipüle edilebilecektir.

Tasarım, standart bir okul yapısına nazaran, strüktür şeması, bölücü duvar kurgusu ve cephe sistemi, akademik eğitimden öte gereksinimler doğrultusunda gelişebilecek şekilde kullanıcılara konforlu alanlar sunmayı amaçlamıştır.

Beklenen açık alan kullanımını karşılayabilmek amacıyla alanın dört kenarına yerleşilmiştir. Kullanıcılara ferah ve konforlu bir avlu deneyimi sunulmuştur. Zemin kotundan amfiyle ulaşılan ve bir alt kotta bulunan anaokulu için özel ve korunaklı bir alan planlanmıştır. Amfi öğrencilerin bilişsel, fiziksel ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

3 ana işleve sahip yapıda, işlevlerin katlarla fiziksel ve psikolojik olarak ayrılması öngörülmüştür. Zeminde ve teraslarda sunulan ortak açık alanlar ise kullanıcıların bir araya gelebilecekleri, sosyalleşebilecekleri alanlardır.

Avlu etrafında dönen yatay sirkülasyon sistemi kullanıcılara görsel bir deneyim sunarken aynı zamanda, sınıfların ders saatlerinde ihtiyaç halinde sirkülasyon alanına genişleyerek kullanılmasına olanak vermektedir.

ESNEKLİK

Okul yapısı değişen ihtiyaçlara yanıt oluşturabilmektedir. Öğrenci kapasitesi zaman içinde artarak ve azalarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca strüktür de bu kapasiteye göre davranır, genişleyebilir ya da daralabilir. Sınıflar arasındaki ilişki bir arada veya ayrı kullanılabilecek şekilde kurulmuştur ve sınıflar birbirine katılmalarına izin veren parça duvar sistemleri ile tasarlanmıştır. Bu şekilde küçük gruplara ayrılabilir ayrıca büyük grup faaliyetlerine imkân sunabilir. Bu tasarım kullanıcılara farklı davranışlar ve deneyimler kazandırmayı hedeflemiştir.

KAPASİTE

Öğrenci kapasitesinde zaman içinde değişiklik olabilir, bu nedenle yapı hem büyüme yeteneğine hem de kompakt kapalı alan sistematiğine ihtiyaç duymaktadır. Kapasite değişimi ilk inşaat aşamasında oluşturulan prekast yapı sistemine entegre zemin ve duvar sistemleri ile ayarlanabilir olarak tasarlanmıştır.

MODÜLERLİK

Modüler sistem yapıya esneklik ve genişleme olanakları sağlar. Prekast betonarme taşıyıcı sistemi okul programının rasyonel planlama yaklaşımına uygun olarak tasarlanmıştır. Bu tasarımın bir sonucu olarak sınıf sayısı kolayca azaltılabilir veya artırılabilir.

GENİŞLEME

Modüler olarak düzenlenen ve esnek sınıf yapısı olan mimari planlama sistemi nedeniyle okul binası ihtiyaca yönelik açık, yarı açık veya kapalı alanlar eklenerek genişletilebilir.

BASİT STRÜKTÜR

Prekast betonarme taşıyıcı sistem ile inşa edilen bina dış çerçevesi, inşa sonrası şartlarına ve okul programının ihtiyaçlarına göre inşaat aşamasında veya inşaat sonrasında yeniden kurgulanabilmektedir.

GÜÇLÜ KİMLİK

Eğitimde kimlik, güçlü stratejik planlamayla birlikte oluşturulmalıdır. Önerilen yeni Afrika Şehir Okulu sistemi farklı şehir ve coğrafyalarda benzer bir yapı sistemi ve esnek/modüler yapı göstermektedir. Bu dış cephe güçlü bir aidiyet hissi yaratmaktadır, ama akıllı çerçevesi kapasite ve sınıf düzeylerinin ayarlanmasına yardımcı olur.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Yerel malzeme ve geri dönüşümlü parça duvar sistemleri (ahşap ve çelik) bina maliyetinin düşmesine ve kolay inşa edilmesine olanak sağlar. Cephe üzerindeki 4 farklı modül bazen ışık, bazen hava veya görsel için kullanılmaktadır. İç saha sıcak iklim koşullarında kendi ısı konforunu oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Böylelikle daha fazla gölge alanlarıyla sıcak günlerde kullanıcılara rahat bir ortam sağlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın