King Bill Evi

King Bill Evi

Tasarım, dört kişilik bir ailenin “sonsuza kadarlık ev(forever house)” isteğine yönelik olarak Austin Maynard Architects tarafından yapıldı.

Aile, iki katlı teras evlerinin yenilenmesini istedi. Bu doğrultuda doğudaki boş bahçe alanının yapıyla birleştirilmesini ve arkadaki eski ahır binanın yeniden kullanılabilir olmasını talep etti. Ayrıca ofisin yaptığı açıklamaya göre müşteriler, ihtiyaçları olan fazla yaşam alanını, ekonomik çıkarları doğrultusunda yapıyı büyütme kararı alarak elde etmek istemedi. Aksine yaşadıkları banliyöye geniş bir bahçe bırakmayı uygun buldu.

King Bill, Fitzroy’a bir aşk mektubudur. King Bill, Fitzroy’un yerleşik tarihi, dokuları, biçimleri, düzeni ve kaosunun bir kolajıdır.

Avustralya’nın Fitzroy isimli mahallesinde yer alan King Bill, çift katlı teras evinin ve komşu bahçenin yenilenmesi ve genişletilmesi projesi. 1850’li yıllarda inşa edilen 5 terastan biri olan ev ve evin doğusunda yer alan bahçe başlangıçta tamamen ayrı alanlardı. Tasarım aşamasında bu alanların bütünleştirilmesine karar verildi. Bölgenin mirasi önemi ve zengin eklektik doğası sebebiyle, teras evin cephesi el değmemiş olarak bırakıldı. Tasarım kararına yönelik olarak eski evin doğu dış duvarı boyunca camlı bir koridor konumlandırıldı. Bu koridor, eski ev ile yeni cam pavyonu birbirine bağlarken, aynı zamanda mutfak, oturma ve yemek yeme mekanlarına da yer tanımlıyor.

İnşaat süresince bahçedeki ağaçların zarar görmemesi için titiz bir çalışma yürütüldüğünü söyleyen ofis, bilinen ev tasarımlarını bir kenara bırakarak eve yeni bir amaca ihtiyaç duyan boş alanlar olarak baktıklarını belirtiyor. Doğudaki sınır duvarı boyunca delikler deldiklerini ve girişi kenara taşıyarak mekana girilen kısmın bir bağlantı tanımlayan ışıkla dolu bir koridor olmasını amaçladıklarını dile getiriyor.

Yapı, 2018 Dünya Mimarlık Festivali doğrultusunda açıklanan “yılın en iyi evi” alanında finale kalanlar arasında.

Detaylı bilgiye link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir cevap yazın