Kibrit Kutusu Evleri

Hafif eğimli bir araziye inşa edilen projenin hedefi, yıkılan tek bir evin yerine iki adet bağımsız konut yerleştirirken evlerin her birine mümkün olan en iyi manzarayı sağlamak ve mahremiyeti koruyabilmek.

Tasarımcılar projeyi şu şekilde anlatıyor:

Eski taş duvarların, kayaların ve çam ağaçlarının yer aldığı arazide kullanışlı açık mekanlar yaratılması da gereklilikler arasındaydı. Yapılan eskizler, evlerin aynı yönde yerleştirilmemesi gerektiğini gösterdi. Diğer yandan zemin katlarla üst katların farklı yönlere bakması da ışık alan açık alanlar ve manzara için yararlıydı. Yapı blokları üst üste kibrit kutuları gibi yerleştirildi. Eski taş duvarlar, kayalar ve çam ağaçları korundu. Üst katların yaptığı konsolların altında üstü örtülü teraslar ve bazende zemin katların çatılarında güneş alan çatı terasları oluştu. Yapılara girişlerde katmanlandırıldı. Caddeden gelen kullanıcılar öncelikle taş duvarı geçerek avluya alındı ve oradan taşlı yolu veya bahçedeki merdivenleri kullanarak girişe yönlendirildi. Giriş lobisindeki manzarayı takip ederek ana mekanların olduğu birinci kata çıkıldı. Katlar cam kaplı bir alanla birbirine bağlandı. Evlerin ikinci katları denizin ve çam ağaçlarının manzarasına sahip. Evlerin merkezinde, daha mahrem mekanların olduğu ahşap bölümler tasarlandı. Evlerin tasarım aşaması sırasında yapıların enerji kullanımı simüle edildi ve tasarım çözümleri optimize edildi. Jeotermal enerjiyle ısıtılan yapıda soğutma için kendine yeten yerden soğutma sistemi kullanıldı. Sistemler ev otomasyonu sayesinde kendiliğinden çalışır hale getirildi. Camlarda enerji verimli güneşten koruyan sır kullanıldı.

Etiketler

5 yorum

Bir cevap yazın