Kentsel Dönüşüm ve Çok Katlı Yaşam, Sosyal Donatı Merkezi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi MIM302 projesi Dr. Emine Merve Okumuş yürütücülüğünde, Sultan Kübra İslam tarafından tasarlanan Kentsel Dönüşüm ve Çok Katlı Yaşam, Sosyal Donatı Merkezi.

İstanbul’un Kadıköy Fener semtinde tasarladığımız proje ile “Kentsel Dönüşüm ve Çok Katlı Yaşam, Sosyal Donatı Merkezi” tasarlamak ve proje alanı ve çevresinin tüm yönleriyle sentezleyip bulunduğu zaman ve zemin ile uyumlu, çok katlı yapı tasarım problemlerinin teknolojik, mekânsal, kurgusal vb. yönlerini dikkate alan mimari tasarımın gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.

Yapılan analizler sonucunda sosyal, ticari ve konut olmak üzere üç ana fonksiyon oluşturuldu. Bu ana fonksiyonlar oluşturulurken kullanıcı tercihi, sürdürülebilirlik ve zaman ve çevre ile uyumluluk kavramları göz önünde bulunduruldu.

Arazi üç ana kota bölünmüştür ve bu kot farkı sonucunda yürüme, dinlenme, sosyalleşme alanlarında da artış yakalanmıştır.

Konut kütlesine karar verilirken manzara ve eğimden faydalanılarak Fener Kalamış Caddesi tarafına konumlandırılmıştır ve bu sayede sosyal ve ticari kütlelerce seyir açısı kısıtlanmamıştır. Kütle tasarımında dikkat edilen en önemli ana unsur kat bahçeleri olmuştur. Tüm kullanıcılar tarafından kullanma imkanına sahip olan kat bahçelerinde iki kat yükseklik belirlenmiş olup, iki katta bir sağ ve sola hizalanarak kütlede belirli bir hareket yakalanmıştır.

Konut kütlesinde yükseldikçe belirli oranlarda geri çekmeler yapılarak geniş teras açıklıkları ve kütlede belirli bir sadeleşme elde edilmiştir.

Ticari kütle ise Yelken Sokak üzerine konumlandırılmış olup bu sokağın ticari aks neticesinde hareketlendirmek amaçlanmıştır. Sokak üzerinde konumlandırılan ticari kütlede cadde dükkanları konsepti yakalanılmış olup bu alanda belirli ana ihtiyaçlar doğrultusunda dükkanlar tasarlanmıştır.

Sosyal kütlede kiralık ve normal ofisler olup, güzellik merkezi ve spor merkezi gibi alanlar tasarlanmıştır.

Genel kütlede en önemli ikinci unsur ise balkon boyunca devam eden saksılık tasarımı olmuştur.

Saksılık hem görünüş hem de kullanım bakımından kullanıcıya ferah bir ortam yaratması amaçlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın