Katwolderplein Otoparkı

Hollanda, Zwolle'de tuğların bir araya gelmesi ile otantik bir renk ve doku ortaya koyan, sürdürülebilirlik üzerine kafa yoran bir otopark projesi.

Dok Architecten tarafından tasarlanan Katwolderplein Otoparkı, Hollanda’nın Zwolle kentinin merkezinde yer alıyor. Zwolle’deki bir dizi yenileme projesinin ilk örneklerinden biri olan altı katlı otopark, kervansaray tipolojisinden ilhamla tasarlanmış.

Zwolle`deki bu göz alıcı otopark kendine özgü karakteri ile ön plana çıkıyor. Biçimini ve işlevini, İpek Yolu üzerinden Orta Asya’ya olan bir yolculuktan ve bu süreç içindeki kervansaraylardan esinlenerek oluşturan otopark; Doğu kültürünün renk tonlarıyla ve bu kültürün dokularıyla cephesini süslüyor. Tuğlaların örgüsü ile oluşturulan bu karakter, yapının çevresini zarifçe dönüp yükseliyor. Oluşturulan yığma duvar, gün batımı ile birlikte, sahip olduğu beş farklı spot ışığı yardımıyla görkemli bir atmosfer yaratıyor.

Çatısı toplam 800 metrekare genişliğinde güneş panelleri içen otopark; araçlar için akıllı yönlendirme sistemiyle egzoz dumanı emisyonlarını azaltıyor ve aynı zamanda otopark içindeki LED aydınlatmalar gerektiğinde aktif konuma geçerek enerji tasarrufu sağlıyor. Sürdürülebilirlik çerçevesinde, kullanıcılar yapıdaki 28 farklı şarj noktasından birinde arabalarını şarj edebiliyor. Ayrıca yeşil bitkilerin asıldığı otoparkın arka cephesi, yarasalar ve kırlangıçlar için yuva olabilecek noktalar içeriyor.

Hollanda BREEAM standartlarına uygun olarak tasarlanan otopark, şehrin merkezi ile A28 otoyolu arasındaki stratejik konumuyla adeta günümüzün kervansarayı olarak göz önüne çıkıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın