Katılımcı (Tarık Mermer, Hamdi Kalyoncu), Sivas Kızılırmak Köprüsü Yarışması

Katılımcı (Tarık Mermer, Hamdi Kalyoncu), Sivas Kızılırmak Köprüsü Yarışması

PROJE RAPORU

GENEL YAKLAŞIM

Sivas ili kent merkezinde kent kimliğine ve kent imgesine katkıda bulunulacağı fikriyle yarışma alanının köprü tasarımı esas olarak tasarlanması projenin ana hedefidir. İki kavşak arası bütün kentlilere hizmet edecek yaya kullanımını ön plana çıkarması gerektiği düşüncesi ile bütün aks boyunca bütüncül bir tasarım kararının nehir üzerinde landmark olma iddiası taşıyacak çağdaş bir köprü ile bütünleşmesi sonucunda proje tasarlanmıştır.

TASARIM KURGUSU

İki kavşak arasında istenilen programda yer alan araç ve hafif raylı sistemler merkezde toplanmış ve bunların iki kenarına geniş bir yaya promenadı önerilmiştir. Yatay ve uzun bu aks boyunca bütüncül bir saçak önerisi geliştirilerek yer yer kesintiye uğratılmış ve köprü üzerinde birleşerek gezinebilir bir saçağa dönüşmüştür. Nehir üzerinde gezinebilir saçakla beraber köprü taşıyıcısı ve saçağa saplanan seyir kulesi siluet etkisi oluşturması düşüncesiyle tasarlanmıştır. Seyir terası köprü üzerinden 60metre yüksekte ve çokgen formda tasarlanan kuleye eklemlenmiş bir ucu da kente doğru yönelerek kullanıcılarına bir vista alanı oluşturmuştur. Çokgen formda sivrilerek yükselen seyir kulesinin bir kolundan asansör ile ulaşılan seyir terası kent manzarasını ve aks boyunca süregelen yaşamı deneyimleme fırsatı sunar. Çokgen formlu seyir kulesinin ortası boşaltılmış ve iki koldan oluşmaktadır. Kullanım senaryosu içerisinde aks boyunca devam eden kullanıcılar kavşak başlangıçlarında 6metre tek kule olarak alımlamaya başlayacakları seyir kulesine yaklaştıkça genişliğini ve formunu görecektir. Kullanıcıların kulenin içine yerleştirilen iki asansör ile seyir terasına erişimi sağlanmış bu erişim esnasında da 35 adet çelik çaprazın içinden kenti izlemeleri öngörülmüştür. Kule yatay sürekliliği kesintiye uğratmayacak biçimde köprüye eklemlenmiştir. Nehir üzerinde köprü eni 60 metre iken seyir kulesiyle bağlantı noktasında 70metreye genişleyerek kuleyi sarmaktadır.

Üniversite ve planlanan YHT gar projesiyle birlikte mevcut öğrenci yoğunluğuyla kentin en önemli akslarından olacak yarışma alanında yaya kullanımları için saçak altında ve yeterli sayıda yeşil alan ve kent mobilyaları tasarlanmış ve bütün aks boyunca homojenize edilerek yerleştirilmiştir. Kentin en önemli ulaşım akslarından olması senaryosu içerisinde kent imgesi olma hedefiyle tasarlanan köprü ile birlikte, yıllardır kentlilere hizmet etmeden akan nehir bütünleşmiştir. Alımlayıcılarına keyifli bir güzergah oluşturması amacının sonucunda geliştirilen proje Sivas için yeni bir başlangıcın öncü projelerinden olacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın