Katılımcı (Tahsin Ertürk Mimarlık), Sivas Kızılırmak Köprüsü Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Toprakları üzerinde çeşitli medeniyetlere tarih boyunca ev sahipliği yapmış olan Sivas, Taşınmaz kültür varlıkları, zengin kültürel değerleri, tabii güzellikleri, termal kaplıcaları, doğa, inanç ve yayla turizm çeşitliliği sivil ve kamu mimarinin sanatsal değer taşıyan örnekleriyle korunup gelecek nesillere aktarılması gerekli olan hususiyetler içeren bir şehrimizdir.

Sivas, özellikle Selçuklular döneminde kültürel hayatın canlılığı nedeniyle, medreseler, camiler, türbeler ticari hayatın hareketliliğinden dolayı han, kervansaray ve imaretler Osmanlıların son dönemlerinde ise bayındırlık hizmetlerinin yoğunluğu ile dikkat çekmektedir.

Sivas’taki tarihî eserlerin önemli bir kısmı Selçuklular döneminde yapılan eserlerdir. Sivas Ulu Caminin yanı sıra Divriği Ulu Camii, Şifaiye Medresesi, Gök Medrese, Çifte Minerali Medrese, Buruciye Medresesi Selçuklulardan kalan önemli eserlerdir.

Sivas aynı zamanda tarihi boyunca bir eğitim merkezi görevini de yüklenmiştir. Selçuklular döneminde Anadolu’nun ilk üniversitesi (1217) Sivas’ta kurulmuştur. Bu üniversitenin Şifahiye Medresesi bölümünde (tıp, göz, ruh, cilt hastalıkları bölümleri); Buruciye Medresesinde ilmiye (diğer fen ilimleri) Gökmedrese’de ise fıkıh ve din ilimleri öğrenimi yapılmıştır.

Bu tarihi ve ilim yuvası şehrimizin günümüzde gelişmesi planlanırken, talep edilen yarışma içeriği ihtiyaçları ile KIZILIRMAK KÖPRÜSÜ yarışmasına konu olmuştur.

TEMEL TASARIM İLKELERİ

Sivas şehri, Anadolu’da ilk eğitim kurumlarının açıldığı bir şehrimiz olarak, modern bir köprü tasarımını da hak ettiğini düşünmekteyiz. Sivas / Kızılırmak köprüsü tasarımımızın temel ilkesi, yarışma şartnamesindeki ihtiyaçları karşılayan uluslararası bir modern köprü tasarım çizgisi ve teknolojisi ile Sivas şehrimizin kültüründeki davetkarlığın bütünleştirildiği özellikte olabilmelidir.

Bu temel tasarım kriterimiz nedeniyle, yarışmanın ihtiyaçlarını karşılayabilecek modern asma bir köprü tasarlandı ve ayrıca, köprünün her iki tarafında da, şehre davet ve uğurlama ifadesini taşıyan kemerlerle bu davetkarlık, modern köprü tasarımımız ile bütünleştirilmiştir..

KÖPRÜ TAŞIYICI SİSTEMİ

Tasarladığımız Köprümüz, ikişerli dört eğri çelik taşıyıcıya taşıttırılmaktadır. Her ikili kemer, hem köprünün ana ulaşım yükünü taşırken, diğer yandan da 10 metrelik konsol ile köprü üzerinde oluşturulan seyir terası platformunu diğer ikinci taşıyıcı kemere taşıttırılmaktadır. Tüm köprü yükleri çelik halatlar ile bu tasarlanan 4 kemere aktarılırken geçilen açıklık 110 metreyi bulmaktadır.

Köprünün bu açıklıktaki yükleri, köprü altındaki kapalı çelik nervür kirişleri ile çelik ana taşıyıcı borulardan oluşan kirişlere verilmekte ve bu ana taşıyıcılar da çelik halatlar ile esas çelik kemer taşıyıcılara iletilmektedir.

KÖPRÜ ESTETİĞİ

Köprü tasarımımıza uzaktan bakıldığında dilimler halinde bir köprü alt taşıyıcısı ve köprü üzerinde de devam eden ve değişik yüksekliklerde oluşturulan elektrik direkleri ile bir görsel hareket sağlamakta ve bu hareketlilik köprü önünde tasarlanan ve tarihi çizgi ile buluşturulan modern taç kapı çalışması ile bütünleştirilmektedir.

Köprü tasarımımız gündüz modern çizgisinin zarifliği kadar gece sağlanacak olan ışıklı mimari estetiği ile de göz doldurması düşünülmektedir. Taç kapı estetiğinde ifadelendirilen eğrisel çelik kemerlerin içinde sürekli bir şerit ışık oluşturularak şehre giriş ve çıkış kapısı ifadesi vermesi sağlanacaktır. Ayrıca değişik yüksekliklerde oluşturulan aydınlatma direkleri & köprünün ana taşıyıcısı ile köprü altı kirişlerin içine yerleştirilecek ışık kaynakları ile köprünün gece görsel etkisinin de tam ve ifadeli olması tasarlanmaktadır.

KÖPRÜ İHTİYAÇ VE FONKSİYONLARININ ÇÖZÜMÜ

Köprü tasarımında talep edilen 3 izli gidiş ve dönüş motorlu taşıt yolları & tek iz gidiş ve dönüş raylı hafif sistem hattı ile yaya ve bisiklet yolları aynı seviyede çözülerek karadan geliş güzergahının değiştirilmeden devam etmesi sağlanmıştır. Yaya ve bisiklet yolu köprüye geldiğinde düz olarak devam etmesi sağlanırken aynı zamanda köprüdeki dairesel genişleme ile seyir ve dinlenme platformunun oluşturulması sağlanmıştır. Bu dairesel genişleme alanının bir kısmında, cam döşeme platformları oluşturulmuş ve hem manzara seyri gerçekleştirilmesi tasarlanırken, hem de altınızda Kızılırmak akarken köprüden nehre bakabilme hissinin de kişilere tattırılması düşünülmüştür.

Köprünün her iki kenarından köprü altındaki platform seviyelerine inebilmek için, bir taraftan rampalı bir ulaşım aracı tasarlanmış, diğer taraftan da merdiven ile ulaşım önerilmiştir. Böylece Kızılırmak nehri kenarında tasarladığımız kademeli platformlara ulaşmak mümkün olacaktır.

Kızılırmak nehir kenarındaki platformlarımız kademeli olarak tasarlanmıştır.Bu kademelerin bir kısmı Kızılırmak nehrinde su seviyesi düşükken en alt platforma kadar inelerek nehir kenarında oturmak ve/veya gezinti yapılması sağlanmış olunurken,nehir su seviyesi yüksek olduğu dönemlerde de bir kısım platformlar su seviyesi altında kalacak ve diğer son platformlarda nehir kenarı kıyı şeridi görevine devam edecektir. Böylece nehrin kuru dönemlerinde kötü bir kıyı manzarasından kurtulunmuş ve her dönem kullanılabilen bir kıyı şeridine kavuşulmuş olunacaktır.

JÜRİNİN PROJEMİZİ ELEME GEREKÇESİ

Projelerde yeterli tasarım olgunluğuna ulaşılamaması,strüktürel ve tektonik tutarlılık problemleri,kavramsal ve bağlamsal ilişkilerdeki yoğun kopukluklar,kamusal alan kullanımı konusundaki yetersizlikler ile kentsel hafızada yer edinebilecek bir simgesel düzeye ulaşamaması sebebiyle elenmesine karar verilmiştir…KARAR SİZLERİNDİR

Etiketler

1 Yorum

  • fatma-olcay-erturk says:

    ozellikle “kentsel hafızada yer edinebilecek bir simgesel düzeye ulaşamaması” nedeni cok ama cok komik , bence en ust duzeyde hafiza da kalabilecek simgesel nitelikte mukemmel bir dizayn . Ellerinize saglik..

Bir yanıt yazın