Katılımcı, T.C. Hatay İl Genel Meclisi – İl Özel İdare Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması

World Architecture Community 11th Cycle 20+10+X Award ödülünü almış yarışma projesi

Hatay İl Özel İdaresi tarafından açılan ulusal yarışmaya sunulan projede, saydamlığı ve çevre düzenlemesi ile insanları içine çeken, birimlere ulaşımın kolay olduğu, aydınlık ve geniş iç oylumlar sunan, yenilikçi bir kamu yapısı amaçlanmış. İhtiyaç programının olabildiğince az katta ve arsada var olan yetişmiş ağaçları etkilemeyecek bir yerleşim ile çözülmesi amaçlanmış. Yapının zeminden çıkarak yürünebilen eğimde bir yeşil çatı ile örtülmesi, böylelikle arsanın bütünüyle kamusal bir park olarak kullanılabilmesi sağlanmış. Doğal aydınlatma ve havalandırmadan olabildiğince yararlanabilmek adına çalışma alanları kuzey ve güney cepheleri boyunca en çok 8m derinlikte yan yana sıralanmış, aralarında ise 10m genişliğinde bir galeri boşluğu oluşturulmuş. Zemin katta galeri boşluğu altında uzanan geniş dolaşım koridoru ile birçok noktadan girilebilen bir “iç sokak” yaratılmıştır. İç sokak boyunca oluşturulan cam cephe ile iç-dış mekan bütünlüğü sağlanmış. Başlıca kaplama malzemesi olarak bölgenin geleneksel yerel mimarisinde sıkça kullanılan doğal taş yeğlenmiştir. Doğal taş hem cephede hem de zeminde kullanılarak kütlenin yer ile bütünleşmesi, zeminden doğarak yükselmesi vurgulanmış. Arsadaki mevcut su kulesinin çelik bileşenler ile güçlendirilerek bir manzara terasına ve aynı zamanda kente geliş yolu üzerinde bir nirengi noktasına dönüştürülmesi önerilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın