Katılımcı (Maya Architecture), Büyükada Çarşı Camii Mimari Fikir Projesi Yarışması

Katılımcı (Maya Architecture), Büyükada Çarşı Camii Mimari Fikir Projesi Yarışması

PROJE AÇIKLAMA METNİ

TASARIM KRİTERLERİ

İstanbul İli, Adalar ilçesi, Büyükada Şehit Recep Koç Caddesi ile Çiçekli Yalı Sokağı kesişiminde, 27 ada, 16 parselde kayıtlı toplam 465m²’lik arsamız, bir ibadethane için küçük olmasına rağmen; bir adada olduğumuz, şehrin merkezinde ve sınırlı parsel kullanım alanı göz önünde tutulursa, amacına göre (çarşı/esnaf camii olarak) yeterli bir büyüklüktedir diye değerlendirilebilir.

Parsel; kuzey yönünde denize açıktır, güney ve batı yönünde göreceli dar caddeler ile sınırlı ve doğu tarafından da teşekkül bir binaya bitişiktir.

Tasarlanan kompleks yer üstünde iki kütleden oluşmakta ve yeraltında da bir katlıdır.

• I. kütle (hizmet mekanları); bitişik bina ile yüksek bir betonarme perde vasıtası ile ayrılmış ve bu vasıta ile kompleks daha özgün bir konum almıştır.

• II. kütle (ibadet mekanı) ise mülkiyet sınırları göz önünde tutularak kısmi girinti-çıkıntılar ile kurgulanmıştır.

• Yeraltında kalan kat (II. ibadet mekanı ve teknik odalar) ise mülkiyet sınırlarına sıfır olarak inşaa edilmiştir.

Kütlelerin yükseklikleri, fonksiyonlarına göre verilmiş ve şehir planlaması açısından I. kütle, II. kütleye göre daha alçak tutularak, ana ibadet mekanı ön plana çıkartılmış ve böylece genel mekanda vurgulamak istenmiştir. Ayrıca II. kütlenin dış duvarları üsten geriye doğru yatırılmış ve böylece relatif dar olan caddelere gökyüzüne doğru perspektifsel bir genişlik/ferahlık verilmiştir.

I. Kütle / Hizmet Mekanları

Zemin katta, Recep Koç Caddesi tarafından girişli mekanda; danışma, imam ve müezzin odası, ana ibadet mekanına ikinci bir giriş ve bu kütlenin birinci katında kütüphane/çok amaçlı salon ve depo bulunmaktadır.

Bu kütlenin deniz (kuzey) yönünde de, bayanlar mahfeline giriş, bayanlara özel abdest düzenekleri ve tuvaletler bulunmaktadır. Yine aynı yönde erkekler için abdest düzeneklerine, tuvaletlere, teknik odalara ve alt kattaki II. ibadethaneye erişim bulunmaktadır. Dışarıdan bu girişlerden bağımsız, VRF dış ünite odasının bir girişi vardır.

II. Kütle / İbadet Mekanları

İbadet mekanının girişi kuzeyden ve büyük bir kapı ile vurgulanmıştır. Giriş müminleri direkt Kıbleye yönlendirmektedir. Girişin sağ tarafında son cemaat mahalli bulunmaktadır. Sol tarafında da alt kattaki II. ibadethaneye merdiven ve bir asansör ile erişim bulunmaktadır. Bu mekanın ara katında, yine bir asansör ve merdiven marifeti ile dışarıdan ayrı bir girişten erişilebilen kadınlar mahfeli bulunmaktadır. Ana girişten sonra ikinci bir kapı, zemin kattaki I. ibadet mahalline giriş sağlamaktadır. Bu mekanın üzerindeki cam küre bu hacmin gündüz doğal, gece de LED ile elektriksel aydınlanmasını sağlamaktadır. Girişte sağ da müezzin mahfeli, karşı güney duvarında da serbest ahşap kütükler ile oluşturulmuş mimber, kürsü ve mihrap bulunmaktadır. Mihrabın sağ tarafındaki camdan gelen ışık ile mihrab doğal olarak aydınlanır ve gün ışığı ile bu özel yön vurgulanır. Kıble duvarı ve solundaki duvar; üzeri ayetler ile nakışlanmış, siyah kadife bir kumaş ile (Kabe’ye atıfta bulunarak) kaplanacaktır, bu aynı zamanda mekanın akustik dengesini de sağlayacaktır.

III. Yeraltında kalan kat

Bu katta II. bir ibadethane, erkekler için abdest düzenekleri, tuvaletler, teknik odalar ve bir depo bulunmaktadır. II. ibadet mekanının doğal ışığı tavan döşemesinde sağ üst köşesinde bırakılan yırtık ile ve mekanik olarak da gün ışığı veren barisol tavanla aydınlatılacaktır.

Zeminlerde, yerden ısıtma, mermer üzeri halı veya Japon tradisyonel evlerinde kullanılan, pirinç saplarından yapılan Tatami-Matte kullanılabilir.

Minareler ve Kubbe

Minareler; üçgen piramitlerdir. Bu form yukarı doğru sivrildikçe, materialden immateriale geometrik bir atıfta bulunur. Yani geometrinin en sivri noktası fizikten metafiziğe bir geçişdir. Çelik konstruksiyon üzeri, noktasal tutucular ile lamine kumlu cam ile oluşturulan, geceleri içeriden aydınlatılan minareler ve uzay kafes sistemi ile yapılan kubbe ibadethanenin sembolleridir. Ayrıca caminin girişinde semaya ve yere açılan eller” heykel olarak yorumlamıştır.

Net Kullanım Alanları

 
Bodrum Kat 2. İbadet mekanı
Teknik Odalar
Erkek WC
Depo
Lavabo&Abdesthane
TOPLAM 
297,65 m²
62,15 m²
39,85 m²
5,60 m²
29,90 m²
435,15 m²
Zemin Kat 1. İbadet mekanı
Danışma
İmam&Müezzin
Bayan WC
Lavabo&Abdesthane
VRF
TOPLAM
298,60 m²
29,85 m²
18,27 m²
18,60 m²
13,15 m²
2,70 m²
381,17 m²
Ara Kat Kadınlar Mahfeli
Kütüphane
Depo
Depo
TOPLAM 
114,55 m²
66,65 m²
23,30 m²
3,55 m²
208,05 m²
GENEL TOPLAM 1.024,37 m²

 

Malzemeler
Beton, çelik,doğal taş, çinko, cam, ahşap …

Etiketler

Bir yanıt yazın