Katılımcı, Kültür ve Sosyal Etkinlikler Evi Ytong Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Yapı tasarlanırken arsanın 4900 m2 ( 70m*70m) istenilen programın ise 650 m2 olması ,büyük arsaya küçük bir program istenmesi, yapı ve arsa ilişkisinin bütünsel bi şekilde ele alınmasını gerektirmektedir. Bu sebeple arsanın yan cephelerinde 3m yüksekliğinde arsayı boylu boyunca kateden duvarlar tasarlanırken, bu duvarlar deniz ve yol cephelerinde ise saçağa dönüşmektedir. Böylece arsa avluya dönüştürülmüştür. Arsayı çevreleyen duvar ve saçaklar sayesinde arsa tanımlı hale gelmiştir. Arsanın üçte biri havuz üçte biri çim üçte biri ise bina olarak tanımlanmıştır. Küçük olan ihtiyaç programı su ve çim öğeleriyle bütünleştirilerek tüm arsayla ilişki kurulmuştur.

Bina arsayı bir başta bir başa geçen 70 m lik kirişlere asılı cam doğramalarla çözülmüştür. Böylece yoldan bakan biri denize kadar kesintisiz görüş açısına sahiptir. Bina sahili kapatmamış, görsel ilişkiyi sağlamıştır.Atölyeler farklı aktiviteler için birleşip bölünebilir. Çok amaçlı salon her türlü aktiviteyi yapmaya müsaittir.

İç ve dış mekanlar arasında ayırıcı olarak cam kullanıldığı için iç mekan ve dış mekan arasında maksimum görsel ilişki sağlanmıştır.Cam sayesinde hem gün ışığından maksimum yaralanma sağlanmış hemde istenildiğinde camları panellerle kapatmak suretiyle her türlü aktivite için fiziksel şartlar sağlanabilmektedir.Bu görsel bağ sayesinde bütün arsa tek bir mekan haline getirilmiştir.Atölyeler ve salon çim ve su öğesiyle birleşerek 70 m ye 70 m lik lik arsa tek bir mekan olarak hissettirilmiştir.650 m2 lik program bu görsel ilişki sayesinde 4900 m2 lik bir park gibidir.

70 m lik arsayı boydan boya kat eden iki kirişin yuvarlak kolonlara oturtulması sayesinde ve mekanları dışardan ayıran sadece cam olduğu için bina görünmezlik içerisindedir.Büyük kirişler ve ahşap fugalarla oluşturulan yarı geçirgen ahşap cephe sayesinde ışık yukardan kontrollü bir şekilde alınarak mekanların günün her saatinde kullanılabilmesi sağlanmıştır.

Arsanın üçte biri çim, üçte biri su ve üçte biride bina olarak değerlendirilerek yapı insanların her zaman gelebileceği, rahatlamak isteyebileceği büyük bir park gibi ele alınmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın