Katılımcı, Kore Savaşı Anma Alanı ve Ziyaretçi Merkezi Mimari Proje Yarışması

Katılımcı, Kore Savaşı Anma Alanı ve Ziyaretçi Merkezi Mimari Proje Yarışması

PROJE RAPORU

KONSEPT

Milletimizin barış ve özgürlüğü için vatanından uzak bir yerde, zor koşullarda kendi yaşamlarını hiçe sayarak mücadele eden ve şehit olan askerlerimizi anımsamak, anlatmak ve hatta deneyimlemek, unutulan savaşın hatırlanması ve tarihte hak ettiği yeri almasını sağlayacaktır. Bu sebeple projeye sadece ziyaret merkezi ya da müze olarak değil; ziyaretçilerin, savaşın acı öyküsünü deneyimleyebilecekleri ve bir nebze de olsa yüreklerinde hissedebilecekleri bir mekânlar bütünü olarak yaklaşılmıştır.

Deneyimleme olgusu, bu projede iki farklı perspektiften ele alınmış; “bir mekân, bir deneyim” düşüncesiyle, programın gerektirdiği bazı mekanlarda savaşın duygu yüklü belleğini, ziyaretçilerin hissetmeleri amacı güdülmüştür.

Algılanabilir Deneyim

– Askerler, dağların dik yapısından dolayı motorlu araçlarla ilerlemeye imkan olmadığı için at veya katır gibi hayvanlara başvurulmuş, onlarla yağmur çamur demeden cephelere ulaşım sağlanmış. Gösterdikleri bu özveriden yola çıkılarak, sergi alanında dolaşım, rampalarla sağlanmış; ziyaretçiler yükselirken bir yandan asılı envanterleri inceleyerek bir yandan da askerlerin ne zor şartlarda mücadele verdiklerini anlayabileceklerdir.

– Çay ve kahve salonunda, perfore edilmiş (delikli) asma tavan ve çeşitli yapısal öğeler kullanılarak; askerlerin, cephede bir yandan tepelerinde kurşunlar yağarken bir yandan da hızlı hızlı karınlarını doyurma çabası anımsatılarak, ziyaretçilerin cephedeki askerlerimizin durumunu daha iyi analiz etmeleri ve yüreklerinde hissetmeleri amaçlanmıştır.

– Savaş ve savaşın çıkmasına neden olan şeyler konusunda öfke duyup, barışçıl bir memleketi harap eden sebeplere karşı kin beslemeyi, savaşa olan kırgınlığı, onu kınamayı ve bunun ancak birlik ve beraberlik duygusu içinde üstünden gelinebileceğini vurgulamak adına kütüphanede ziyaretçilerin birbirleriyle etkileşime geçip, bilgilerini birbirlerine aktarabilecekleri, grup çalışmasına müsait bir mekan oluşturulması önerilmiştir.

Subliminal Deneyim

– Cephedeki askerlerimizin, mücadele ederken birbirlerine olan destekleri, birbirlerine kenetlenmeleri, hayatlarını paylaşmaları ve o sımsıcak dostlukları; yapıların kesişmesi ve iç içe girmesiyle, subliminal bir şekilde vurgulanmıştır.

– Askerler ülkelerinden ve sevdiklerinden binlerce kilometre uzakta, Kore’de, vatanları için korkusuzca mücadele ettiler. Çekilen hasret, savaşın en zorlu ve acı verici kısmıydı belki. Yapıda kullanılan dikey pencereler ve avlu, yapıları bölmüş; askerilerimizin vatanından ve sevdiklerinden ayrılmasını vurgulayıp, projenin ana olgusu olan deneyim fikrini desteklemesi amaçlanmıştır.

ARAZİYE YERLEŞİM

Araziye ana yaklaşım, yol yoğunluğu analizi yapılarak Pınarhisar yolundan verilmiştir. Yapı, Hamitabat yoluna dayanarak, önde ana girişi ve meydanı oluşturmuştur. Pınarhisar yolunun üstüne tören alanı ve ticari alan önerilmiştir. Protokol girişi, ana girişten ve meydandan yalıtılmıştır.

KENT
Kentsel yaşantının içinden akıp geçmesine imkan tanıyan, halkın ve kentin bir parçası haline gelmeye çabalayan bir tasarım önerilmiştir. Kentsel açık mekanların etkin kullanılan öğeleri olan meydanlar ve avlular, projenin odak noktaları haline gelmiştir. Atölyede yapılan üretim ve ticari alanda yapılan satışlar kent yaşamına katkıda bulunur. Kent yaşamını daha anlamlı ve zevkli kılan kent mobilyaları, peyzajın önemli bir kısmını oluşturur.

PROGRAM

– Mekanlara ana giriş holünden direk ulaşılır. Girişte rampalar, ziyaretçileri karşılar.
– Avlu, açık sergi olarak kullanılır ve rampa avlunun etrafında döner.
– Kafeterya hem dışarıya hem de içeriye hizmet edecek şekilde tasarlanmış, tören alanı ve şeref salonuna kolayca servis verebilecek konuma yerleştirilmiştir.

PEYZAJ

Var olan bitki örtüsü ve yöreye özgü bitki türleri araştırılmış, açık ve kapalı mekanlarda kullanılmıştır. Mevcut peyzaj karakteri korunup, tasarımda yerel kaynaklar kullanılmıştır. Dereyle bağlantı kurulması adına koruluk alanda kendini temizleyen su öğelerine yer verilmiş, seyir alanları oluşturulmuştur. Ahşap oturma elemanları yeşil bantlarla harmanlanmış, güneş enerjisiyle çalışan ışıklarla donatılmıştır.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Dış cephede kullanılan saçak ve güney cephesinde kullanılan yarı saydam cam panel güneşin kontrolünü, kullanılan avlu ve açıklıklar yapıya temiz hava girişini sağlar. Çevre sulamasında kullanılmak amacıyla yağmur suları toplanır. En sert ve hızlı esen rüzgar yönü kuzey-batı olduğundan kuzeybatı cephesi olabildiğince sağır bırakılmıştır.

MALZEME

Genel olarak prekast beton kullanılan yapının bazı bölümlerinde ahşap entegre olacaktır. Prekast beton kullanılarak hata payı düşecek ve inşaat süresi kısalacaktır. Ayrıca eskitilmiş bir görünüm verilerek savaşın yaşanmışlığını yansıtacaktır.

Etiketler

Bir cevap yazın