Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

MİMARİ RAPOR

Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, zengin kültürel mirasa sahip Selçuk ilçesinde gençlerin özgür ve aktif biçimde kullanabileceği kent ölçeğine uygun, sürdürülebilir bir mimari estetik anlayışına sahip, kültürel bütünlüğe katkı sağlayacak, sosyal faaliyetlerin yapılmasına ve kullanıcıların gelişimini destekleyecek kültür ve gençlik merkezi tasarlanmıştır.

Kubilay Caddesi ve Eşref Arna Caddesi kesişiminde, eğitim ve spor faaliyet alanlarına yakın bir konumda bulunmaktadır. Bu sebeple yapının girişi, bu faaliyetlere ulaşımın buluştuğu ortak nokta olan Eşref Arna Caddesinden yapılmıştır. Giriş cephesi, kullanıcıları içeri çekmek amacıyla sokak akslarını izleyerek davetkar biçimde tasarlanmıştır. Sağır cephe üzerinde giriş, dikkat çekici olması amacıyla şeffaf olarak tasarlanmış ve algılanılmasına imkan vermiştir.

Yapıya girildiğinde karşılama alanı kullanıcıyı yapının içindeki işlevlere hazırlamakta ve kolay algılanabilir bir mekanla karşılaşılmaktadır. Proje alanının bulunduğu coğrafi konumdan ve iklim şartlarından dolayı iç avlulu tasarlanan yapı nereden bakılırsa bakılsın tüm işlevleri görülmekte ve görsel iletişim sağlanmaktadır. Eğitim ve kültür işlevleri merkezinde açık hava sinemasının bulunduğu iç avlu, güçlü ve nitelikli bir sosyal alan oluşturmuştur. Genellikle içe kapanık olan iç avlulu yapı tiplerinin aksine dışarıyla ilişki kuran cepheler tasarlanmıştır.

Yapı içerisinde seminer salonları, konferans salonu ve konferans salonu alt fuayesi ile bütünleşmiş sergi alanı iç avluyla doğrudan ilişkili olarak zemin katta tasarlanmıştır. Ayrıca zemin katta bulunan yeme içme mekanları esnek kullanıma uygun olarak dışarıya da hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır.

Konferans salonuna aynı zamanda üst kattaki fuayeden de giriş verilmiş ve giriş çıkışlar rahatlatılmıştır. Atölyeler soyunma odaları aracılığıyla iç avluya bağlanmakta ve bu kullanım alanlarının temiz ve hijyenik olması sağlanmaktadır. Yapılan faaliyetlere olan ilgiyi artırmak ve gün ışığının daha etkin kullanmak amacıyla atölyeler iç avludan görülebilir cam yüzeylerle ayrılmıştır.

Kapalı sinema salonları ve konferans salonu yapıda ışık istenmeyen mekanlar olduğundan dolayı sağır yüzeyler ile çevrelenmiştir. Sağır yüzeylerin ve ışık ihtiyacı bulunan mekanların ayrımı cepheye yansıtılmış, sadelik içerisinde farklı boyuttaki ışık açıklıkları hareketiyle kendi dinamiğini yakalayan bir tasarım elde edilmiştir. Sağır yüzeylere cephede bulunan yuvarlak modüllü cephe elemanlarıyla estetik bir doku kazandırılmıştır.

Etiketler

Bir cevap yazın