Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

PROJE RAPORU

1. Kentsel Tasarım Yaklaşımı

Konum – Kubilay Caddesi
Yarışma alanı, Atatürk caddesine (D550)paralel konumdaki Kubilay caddesi üzerinde, kent merkezinin güneyinde bulunan alan, merkeze 10-15 dakika yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Kubilay Caddesi üzerinde yükseklikleri 4 kata kadar olan, ticari-konut işlevli binalar sıralanmaktadır. Cadde Selçuk otogarından başlayarak güneydeki sanayi sitesine kadar devam eder.

Bağlam
Merkez, 3 kat yüksekliğinde (+9.50) tutularak program 2 parçada ele alınmıştır. Bina kütlesi yatayda yerleştirilmiştir.

Parselin doğusundaki tören alanı ve kent geneline bakıldığında konut yoğunluğunun doğu bölgesinde bulunması sebebiyle 5028. Sokağın devamında parsel içerisine iç sokak oluşturularak yapının kent içerisine entegrasyonu, kullanıcı profilini genişletmek ve yaya yaklaşımlarına olumlu katkı sağlayacağı düşünülmüştür.

2. Binanın Şekillenişi ve İşleyişi

Kütle oluşumu
Bina oluşumunda ana kriter iklimsel verileri ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle bir öneri ortaya koymak temel amacımızdır.

Parsel 2 parçada ele alınarak 5028. Sokak devamında parsel içerisine iç sokak oluşturulmuş, kent doğusundaki yaya yaklaşımları ile etkileşimin arttırılması amaçlanmıştır. Parsel kuzeyinde kültür ve gençlik merkez bina kütlesi, güneyinde ise bir etkinlik avlusu/alanı, kent buluşma meydanı oluşturulmuştur.

Bina işleyişi
Merkeze 3 cepheden 3 giriş bulunmaktadır. Kuzey girişi Eşref Arna Caddesi üzerinden bir hat boyunca fuaye, bekleme alanına açılır. Ana giriş Batı cephesinde Kubilay Caddesi üzerinden ana fuaye, sergi, alanı karşılar. Güney cephe girişi, iç sokak ve etkinlik avlusu/alanından ana fuaye, sergi alanına ulaşır. 3 girişte birbirleriyle etkileşim halindedir. İdari ve sanatçı girişi kuzey cephesinde farklı bir girişten sağlanmıştır.

Gösteri salonuna 0.00 ve 4.50 kotlarından ulaşılmaktadır. Atölyeler aynı kütle içerisinde çözümlenmiştir. Seminer odaları diğer atölye kullanım/kullanıcı/yoğunluk farklılıklar gözettiğinden 0.00 kotunda diğer atölyeler 4.50 kotunda çözümlenmiştir.

Yeme içme/ticari alanlar program gereği 3 adet olacak şekilde yerleştirilmek istenmiş ve 0.00 kotunda çözümlenerek kullanıcılara yakın, göz önünde tutulmak istenmiştir.

Sinema salonları -4.50 kotunda gösteri amfisi eğiminden yararlanarak 1. Bodruma yerleştirilmiştir. Sinema gişesi fuaye koridorundan sağlanarak aşağıda salonlara ulaşılmaktadır.

Kulis mekanları ve teknik alanlar yine -4.50 kotunda çözümlenmiştir.

50 araçlık kapalı otoparka giriş doğu cephesindeki 5014. Sokaktan sağlanmaktadır.

Etkinlik avlusu/alanı
Etkinlik avlusu parselin güneyinde ve 2 yeme içme/ticari alan ile beraber çözülmüştür. Yeme içme/ticari alanların arasına konumlanan kent amfisi, etkinlik, konser, açık sinema gibi etkinliklerde çok amaçlı kullanmak istenmiştir. Avlu/alan etrafında teras saçakları 4.50 kotunda ring oluşturarak gölgelik imkanı sağlamıştır. Açık alan ve yarı açık alan kullanımlarına sergi, kermes gibi farklı kullanım olanaklarını eklemekte mümkündür.

Teras
Teras 4.50 kotunda üst fuaye ile ilişkili bir ring hattı şeklinde avluyu çevrelemiştir. Kent amfisi yine teras kotuna çıkarak avlu ile ilişkisi güçlendirilmiştir. Terasın/avlunun güneye yönlenmesi iklimsel verileri göz önünde bulundurulduğunda, terasın bir kısmına germe gölgelikler eklenerek yazın sıcağından ve yağmurundan korunması istenmiştir. Teras ve etkinlik alanının kullanıcı profilinin geniş tutulduğu, her yaştan kullanıcının buluşma, zaman geçirme alanı olarak kullanması düşlenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın