Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

PROJE RAPORU

İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Mimari Fikir Proje Alanı, ilçe sınırları içerisinde İzmir Aydın anayolu ile şehirlerarası tren hattı arasında bulunmaktadır. Proje alanı yakın çevresinde eğitim birimlerine yakınlığı ve ulaşım pratikliği ile birbirine paralel ve lineer şekilde biçimlenen ana akslar arasında yer almaktadır. Doğuda 5014. Sokak, batıda ise Kubilay ve Atatürk Caddeleri’nin, söz konusu alana yaya ve taşıt akış kaynağı oluşturması ile proje alanının iki geçiş arasında adeta köprü görevi görmesini sağlamaktadır.

Akdeniz İkliminin kendisini fazlasıyla hissettirdiği, iklimsel koşulların kullanıcı ergonomisini etkilediği Selçuk ilçesi; gölgelik alanların tercih edildiği ve sosyalleşmenin daha çok gün ışığının etkisini kaybettiği vakitlerde gerçekleştiği bir konumdadır. Aynı zamanda yarışma alanının ferah ve gölgelenme fırsatı veren peyzaj elemanlarının olması da kamu kullanımının gerek yapı işlevi gereği, gerekse kullanıcı konforu gereksinimlerinin karşılanabilmesi dolayısıyla bu alanda bir odak noktası oluşturacağının açıkça göstergesidir. Bu bağlamda yapı dilinde, güneşin zararlı etkisini kıracak yapı elemanlarının etkin bir şekilde kendini göstermesi; kent kullanıcılarının yapı asal işlevi dışında da yapıyı kullanmasına imkan veren esnek ve geçişli mekan kurgusunun tercih edilmesi, kaçınılmaz müdahalelerden biri olmaktadır.

Yapı asal etkinliklerinin çoğunlukla gerçekleştirileceği Çok Amaçlı Gösteri Salonu, akustik ve diğer disiplin gereksinimleri doğrultusunda şekillenerek hacmin egemen birimini oluşturur. Sahne, kulisler, dinlenme odaları ile ışık odası gibi teknik birimlerle de desteklenen salon, kullanıcılarının görsel ve işitsel ergonomisini sağlayacak; aynı zamanda farklı tür etkinliklere optimize yanıt verecek niteliktedir. Salonun kullanıcısıyla buluştuğu fuaye, aynı kotta hizmet vererek kentli ile salon kullanıcısını yapı arakesitinde buluşturur. Bu sayede, yapı kent kullanıcısı için fark edilebilir bir kamusal obje iken park da salon kullanıcısı için yoğun kent dokusu içerisinde adeta bir kaçış noktasıdır. İhtiyaç programı gereği talep edilen açık hava sineması yapı yüzeylerinin kullanıma elverişli olması sayesinde sosyal sokağın paralelinde bulunan şehir parkı içerisinde yeşil alanların kullanımı ile ”Sandalyeni Kap Gel” etkinliği adı altında oluşturulmuştur. Talep edilen atölyeler ise “Sosyal Sokağa” sınır oluşturarak yapı kullanıcısının tüm hizmetlerden faydalanmasına olanak kılar. Yapıdan, gece – gündüz, yaz – kış gibi devinimin olduğu her zaman diliminde kent kullanıcısının faydalanmasını sağlamak üzere, restoran ile zenginleşen ön kamusal mekan, şehir parkı ile tüm bu birimleri bir arada tutar. Kentlinin salt program dahili sanatsal aktivitelerden faydalanmasının yanı sıra, açık ve yarı açık platformlarda da benzer etkinliklerde rol alması sağlanır. Servis girişi ve araç otopark rampası gibi teknik hacme inen birimler ise yapıya komşu araç yollarından alınan cepler ile bir arada kurgulanmıştır. Yönetim birimleri ise tüm bu sıralanan birimleri hem kontrol altında tutabilen, hem de gerektiği zaman işlevi gereği ayrışması gereken zamanlarda perdelenebilen kuzey yönü giriş lokasyonundadır.

Özetle, asal işleviyle uyumlu ergonomi ve fonksiyonellikte bir salon ve çevresindeki kullanıcı dinamizmini geçirgen yapısıyla sürdürülebilir kılan yapı ile sürdürülebilir “Kültür ve Gençlik Merkezi” olgusu oluşturulmaya çalışılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın