Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

MİMARİ RAPOR

‘Eğer İsyankar Bir Gençlik Kültürü Yoksa, Hiç Kültür Yoktur.’
John Lydon

Kültürün gençlikle ilişkisi hayatidir çünkü doğrudan geleceği ilgilendirir. Bu sebeple gençlerin kültür ile bağını kuvvetlendirmesini amaçlayan bir tasarım stratejisi benimsenmiştir. Bu yaklaşım gençliğin dinamizminden, asi tavrından ve öğrenmeye açık oluşundan beslenmiştir. Böylece gençlerin tam anlamıyla sahipleneceği, bizim’ diyebileceği bir yapı tasarlanmıştır.

Gençlik olgusu üzerine düşünülürken yapı aynı zamanda kamusal bir arayüz de oluşturur. Arazi içerisinde var olan tüm ağaçlar korunarak bunları içine bir açık avlu düşünülmüştür. Kubilay Caddesi üzerinden gelen kentsel bağlamdaki kültür aksı da batıdan gelen 5002 sokak ile yapı içerisine alınarak avluya birleştirilmiştir. Böylelikle yapı parçalanarak içerisinde avluya açılan bir sokağı olan, daha minyatür bir kültür şeridi oluşturulmuştur. Burada kullanıcı Selçuk ziyareti öncesi hem iyi bir vakit geçirecek hem de minyatür kültür şeridi ve açık hava sineması sayesinde, kentsel bağlamdaki kültür aksı üzerinden ziyaret edeceği yerler hakkında bilgi edinecektir Bu sebeple açık hava sineması ağaçların arasına alınarak cazibesi daha da artırılmış ve kültür şeridi üzerindeki cepheler de kullanışlı hale getirilmiştir.

Açık kamusal alanların kullanım potansiyeli, kentsel kanopi fikriyle gölgelik alanlar sağlayarak artırılmıştır ve bu fikir yapının tümüne yayılarak hem gençlik olgusu ile simgeleşen hem de daha fazla gölge sağlaması için katlanarak yüzey alanını artıran bir kabuk tasarlanmıştır. Bu kabuk kimi zaman yerle iletişim kuran kimi zaman ağaçların büyümesine de olanak sağlayarak, açılıp bir saçak oluşturan kimi zaman da döşeme ile birleşerek fonksiyonel ihtiyaca göre yükselip alçalan kinetik bir hale bürünmüştür. Böylece içe dönük, geçirgen ve kabuk altında şeffaflaşan bir yapı kurgulanmıştır.

Kabuk +4,50 kotunda ise avlu ile iletişim kuran bir çukur oluşturarak kamusallığı zemin kottaki fuayeden, amfileşerek üst kotlara da taşımıştır. İç hacimlerden kendini hissettiren çelik strüktüre bağlanan taş panellerle kabuk şekillenmiştir. Böylece uzun ömürlü, takılıp sökülebilen, sürdürülebilir çağdaş bir tasarım elde edilmiştir.

Etiketler

1 Yorum

  • mert-ekin says:

    tebrikler, cesur ve heyecanlı bir yaklaşım olmuş, ulusal yarışma “piyasası”nın 1920 Bauhaus’unu 100 sene sonra biraz süsleyip satan neo-modernist klişe dilinden kopmuş en azından…

Bir cevap yazın