Katılımcı, İzmir Selçuk Belediyesi Kültür ve Gençlik Merkezi Yarışması

MİMARİ RAPOR

Selçuk ilçesi tarihi odak noktalarıyla Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri konumundadır. Çağlar boyunca bu topraklardan geçen Antik Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşır. İlçenin kuzeyinden geçen Küçük Menderes nehri geniş bir ovadan geçerek batıda denizle buluşur. Verimli topraklar ve tarih halkın geçimini sağladığı iki önemli zenginliktir. Turizm bölge halkının birçok farklı milletten insanla etkileşim içerisinde olmasına ve Selçuk’un tarih boyunca Efes’te olduğu gibi dünyayla bağlantılı bir yer olmasına olanak sağlamıştır. Bu ilişki Gençlik ve Kültür merkeziyle sanatın bir odak oluşturacağı çok kültürlü bir toplanma noktasında devam edecektir.

Proje alanı çevresinde spor alanı donatıları ve konut dokusunun olduğu, ilçenin her yerinden yaya olarak ulaşılabilecek bir konumdadır. Alanın batısından geçen Atatürk Caddesi, ilçenin İzmir ve Aydın kentleriyle bağlantısını sağlayan ana akstır. Alana çevre illerden araçlı kullanıcı yaklaşımlarının bu akstan olacağı ön görülmüştür. Arsa çevre mahallelerden yaya yaklaşımları açısından 4 yönde de potansiyeli olduğu görülmektedir.

Atatürk Caddesine yönelen projede giriş yapısı bu caddenin çeperinde konumlandırılmıştır. Kütleler arasındaki boşluklarla diğer üç yöndeki sokaklardan ulaşıma olanak sağlayarak kentliyi içerdeki kurguya davet eder.

İklim kurgu’yu her yönden şekillendiren ana etmenlerden biri oldu. Çevredeki parçalı doku, rüzgar ve güneş, tasarımın parçalı bir kurguda ilerlemesine neden oldu. Kütleler arasındaki koridorlar rüzgarın alanda geçişine olanak sağlamakta ve pasif havalandırma imkanı vermektedir. İşlevler kendi kütlelerini oluştururken zemin kotundaki geçirgenlikler bütüncül bir zemin kat kurgusu yarattı. Kütleler arasındaki sokaklara iç ve dış ilişkinin yoğun olarak var olduğu toplanma, yeme içme ve sergi işlevleri yerleştirildi. Bu işlevlerin bulunduğu mekanları güneşten korumak için ise kütlerler zemin katta geriye çekilerek iç sokaklara açılan revaklar oluşturuldu.

Proje kütleler arasında tanımlı mekanlarıyla kamusal kullanımlara olanak sağlar. Ana meydan, sinema ve gösteri merkezi fuayelerini birbirine bağlayan bir boşluktur. Gösteri merkezi fuayesinin devamı ve açık sergi mekanıdır. Parselin güney-batısında kalan diğer büyük boşluk açık hava sinema etkinliği başta olmak üzere etkinliklere olanak sağlar. Cafe, yeşil doku ve gösteri merkeziyle sınırlanan korunaklı bir alandır. Cafe ile olan ilişkisi meydanın kamusal kullanımını güçlendirir.

Materyal seçimi projenin geçmişle olan bağlantısı niteliğindedir. Tuğla, Efes Antik Kenti, Su Kemerleri, St. John Bazilikası, Selçuk Kalesi ve İsa Bey Camisinde kullanılmış ve antik çağdan beri bu coğrafyanın en önemli yapı malzemelerinden biri olmuştur. Projede ise tuğla, boşluklu parametrik bir dizide sıralanarak zamanının yapım tekniklerinden yararlanmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın