Katılımcı, İTÜ İşletme Fakültesi Mimari Proje Yarışması

Proje Raporu

İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin yeni binası için yaptığımız öneri özel bir özen gerektiren bir komşu ve güçlü bir topogragrafya üzerinde yer alıyor.

Tek bir dev kütle koymaktan kaçarak projeyi iki yapıya böldük. Bu iki binayı ihtiyaç programı üzerinden Yönetim / Ofisler ve Derslikler olarak ikiye ayırdık. Ofisleri arsanın en uzak köşesinde ancak en iyi manzarası olan yerine yerleştirdik ve mümkün olabilecek en yüksek noktaya kütlesini yükselttik.

Anfiler ve dersliklerin ağırlıkta olduğu diğer binayı da bu ofis binası ile tarihi Karakol arasına yerleştirdik. Burada her yöne eşit şekilde bir ön / arka olmaksızın görünüm veren planda çember / üçüncü boyutta silindir formunu kullandık. Silindir aynı zamanda anfilerin üst üste konmasında pasta dilimleri gibi yerleştirilmesinde kullanışlı bir form olarak bize planlamada yardımcı oldu. Bürokrasi ve eğitim hayatının çok fazla içiçe geçtiği Türkiye Üniversitelerin’de iki kullanımı tamamen ayırarak eğitim alanlarının informalleşmesine yardımcı olacak bir ortam hayal ettik.

Öğrenci labratuarları en ileri yazılımların ve donanımların olduğu odalar olarak silindir şeklindeki kütlenin tepesine yerleştirildi. Aynı zamanda burada teras açılarak manzaradan öğrencilerin de ara verdiklerinde keyif almaları amaçlandı. Karakol Binasının bölmelerle doldurulmuş bir ofis olarak kullanımı yerine son zamanlarda elektronik mağazalarının tercih ettiği gibi açık ve boş bir büyük alan oluşturmayı önerdik. Bu alan Maçka Caddesi ile kampüs arasında bir şehirle buluşma noktası olacaktır. Esma Sultan Yalısına benzeyen bu yaklaşımla tarihi binanın içerisinde sergi alanları, sunumlar, aylık düzenlenebilecek konuşmalar – işletme fakültesine aktif olarak şehirle buluşma imkanı sağlayacaktır.

Ana giriş olarak bu Karakol’un içinden yürünmesi düşünülmüş ve aynı zamanda Süleyman Seba Caddesinden de basamaklarla iki binanın birleştiği podium bölgesine iniş seçeneği verilmiştir. İki kıymetli taş gibi gördüğümüz kampüs binaları topografya içerisinde gömülerek bahçe olarak kullanılabilecek alanların artmasına da imkan vermiştir.

___

Project is a design proposal for one of the most historical education institutions in Turkey, Istanbul Technical University, Isletme Fakultesi, Business School building.

The existing 1960’s designed building is a series of masses that are spread on-site, connected with walkway masses — the program provided in brief for
the new building almost required to fill the whole site. There was also a height restriction to match the height of the neighboring historical Macka campus. Between this historical Macka campus building and the new building, there is also a formerly Ottoman police station nowadays used by ITU. We wanted to avoid having a huge mass begging for attention from the main street at the same time we wanted the new campus to be iconic and exciting for its students, academics.

After analyzing the given brief, we decided to split all admin into one single building, orient it to the site edge, which also coincides with a great view of Bosphorus. The rest of the program was catered for the students, where we thought the stacked mass of amphitheaters could efficiently work within the massing of a cylinder. The connection between the buildings is thought to be within the podium level, where the ceiling of this podium meets the topographical edges of the site; therefore the podium seems buried underground.

Etiketler

Bir cevap yazın