Katılımcı, Çaycuma Bilim Merkezi Mimari Proje Yarışması

Proje Raporu

“Benim özel bir yeteneğim yok. Sadece tutkulu bir meraklıyım”
Albert Einstein

Bir insanı bilime yönlendiren ve onu öğrenmeye iten güç merak duymasıyla başlar. Bilim; neden, merak ve amaç besleyen bir olgu olarak günümüze kadar bir çok alt dala bölünmüş, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, bilinmeyen olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine ön ayak olmuştur. İnsanların önce doğaya ve etrafında olup biten “gizem” saydıkları şeyleri açıklamaya çalışması da bu meraktan doğmuştur. Duyduğu merakla, gözlem ve gözleme dayalı akıl yürütme yoluyla dünyaya ilişkin olguları birbirine bağlayan yasaları bulma çabası bilim olarak tanımlanır.

Çaycuma Bilim Merkezi de merak uyandıran bir yapı olmaya çalışarak bilime ve insanlara hizmet etmektedir. Yapı, mevcut topografyanın içinde bir merak vadisi olarak bilime ilgi duyan insanları içine çeker. Bu yırtıkla insanları bilimle buluşturmaya ve meraklarına cevap olmaya çalışır. Merak duyan insan daha çok bilgi edinmeye çalışır ve bu yolda ilerler. Bilim merkezi, merak duyarak buraya gelen insanları daha çok bilime heyecanlandırıp bilimle buluşmalarını ve burada geçirecekleri zamanı daha verimli geçirmelerine ön ayak olmaya çalışıyor. Bilimsel doğruluğa ulaşmanın birçok farklı yolu olduğunu göstermek ve farklı perspektiflerden sorgulayıcı bakış açıları yaratmak için bir bilim yolu oluşturuldu ve bilimin kaynağı olan bütün fonksiyonlar bu bilim yolu boyunca sıralandı. Hem dışarıdan vadi boyunca hem içeriden bilim yolu boyunca farklı perspektiflerden bilimin kaynağına merak uyandıran bir yol bu yol. İster giriş holünden ister vadi boyunca ilerleyip kafeteryadan ulaşılan bu kaynaklara tek bir yoldan ve tek bir bakış açısıyla ulaşılmadığını göstermek amaçlanmıştır. Oluşturulan hem iç hem de dış amfiler sayesinde mekanlara ve kaynaklara farklı açılardan da bakılabilecek bir mekan kurgusu ön planda tutulmuştur. Böylece hem bilimin sorgulayıcı özelliğini ön plana çıkarmak hem de bilimsel yöntemlerde sonuca ulaşmanın farklı yollarının olduğunu göstermeye çalışmıştır. Vadi boyunca vadiyi oluşturan duvarda bilimin izlediği yollar ve ne kadar çok emek ve zorlukla ulaşılan bir süreç geçirdiğini anlatılmıştır. İnsanlar merakla girdikleri yollardan yürüdükçe yavaş yavaş bilimsel gerçekliğe ulaşıyorlar bu binada. Hangi yoldan giderlerse gitsinler. Vadi boyunca ilerlerken bilimin tarihi hakkında kronolojik bir bilgi duvarı da insanlara eşlik ederler.

Koruluk olarak gösterilen alanlara dokunulmadan, binanın sınırları, mevcut topografya içinde eritilerek uygun bir şekilde konumlandırılmış ve dışarıdan sadece giriş ve kafeterya kısımlarının naif bir şekilde algılanması ve içeride ne olup bittiğine dair meraklandırma sağlanmıştır. +27.00 arazi kotu binanın zemin kat kotu (0.00) olarak alınmış ve insanların bu kottan binaya ulaşması sağlanmıştır. Araziye mevcut +32 kotundan giriş sağlanmış ve bu kottan yayalar için yaratılan rekreasyon alanları ile bina giriş kotuna yayalar ulaştırılmıştır. Bu yol boyunca da ister yaya olarak ister araçla gelinsin bina yavaş yavaş vadi algılanmaya başladıkça yüzünü göstermeye ve merak uyandırmaya başlar. Binaya vadiye girerek ulaşım sağlanmıştır, insanlara isterlerse vadi boyunca yürümeleri, isterlerse binanın içinden yürümeleri için iki farklı seçenek sunulmuştur. Giriş bölümüne konumlandırılan sarkaç insanları karşılayan bir unsur olarak dışarıdan ilk ilgiyi çekmeye başlar. Bilim yolu boyunca yerleştirilen fonksiyonlar 3 ana grupta konumlandırılmıştır.

1- Giriş ve idari bölüm
2- Eğitim bölümü
3- Sergileme bölümü

Binanın ihtiyaç duyduğu servis bölümleri bu fonksiyonların arkasında gizlenmiş ve bütün servis aksiyonları bu bölümde gerçekleştirilmiştir. Kafeterya bölümü hem dışarıdan hem de içeriden ulaşılabilir bir konumda +7.00 (34.00) kotunda yeşil alanla buluşma noktası olarak doğaya açılmıştır. Böylece mesai saatleri dışında da kafeterya hizmet vermeye devam edebilecek özgürlüğe sahiptir. Binanın çatısı mevcut yeşil alanın devamı olarak düşünülmüş ve insanların bu çatıda da dolaşmalarına olanak sağlamıştır. İç mekanlara çatıda oluşturulan çatı pencerelerinden doğal ışık alınması sağlanmıştır.

Vadi aksı boyunca komşu okullara doğru bir geçiş alanı yaratılmış ve okullardan alana gelecek öğrencilerin binaya yaklaşırken bilim vadisi perspektifine çekilmeleri hedeflenmiştir.

Yakın zamanda gerçekleştirilen bir diğer yarışmada da görüldüğü gibi, bölge Filyos Irmağı rekreasyon alanının devamı niteliğinde gelişmekte ve doğa ile bütünleşmesi beklenmektedir. Projemizle biz de bu doğayla bütünleşik potansiyelin bir parçası olmayı hedefledik.

Etiketler

Bir yanıt yazın